Pyszne i oryginalne kotleciki z ryżu
Pyszne i oryginalne kotleciki z ryżu
O tym, że ryż jest przydatny w diecie i powinien być jadany przynajmniej kilka razy w tygodniu, nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak gotowany ryż lub z warzywami to nie jedyny sposób, w jaki można go spożywać. Równie smaczne, a także atrakcyjne dla dzieci i dorosłych są kotleciki ryżowe, na które podajemy przepis w poniższym artykule.
Potrzebne składniki
Wykonanie kotlecików z ryżu nie jest trudne. Wystarczy przygotować odpowiednie składniki, wśród których powinny znaleźć się:
* 100 g ryżu (białego lub brązowego),
* 1 cebula, mała,
* 1 szklanka płatków owsianych,
* 1 garść pestek dyni lub słonecznika,
* 1 natka pietruszki,
* pieprz,
* sól,
* olej do smażenia.Krok pierwszy
Płatki owsiane przesypać do średniej wielkości miski. W czajniku zagotować wodę i zalać płatki, aż woda zrówna się z ich poziomem. Otręby wchłoną płyn i spęcznieją. Miskę można przykryć talerzem albo pokrywką od garnka, jednak bez tego płatki również spęcznieją.
Krok drugi
Ryż ugotować, aż będzie miękki. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia. Cebulę obrać z łupinki i posiekać na małe kawałki.
Patelnię posmarować delikatnie olejem i zeszklić na nim cebulę. Pozostawić do ostudzenia razem z ryżem.
Krok trzeci
Spęczniałe, wystudzone płatki wymieszać z ryżem oraz cebulą. Dodać do mieszanki wybrane pestki. Można z nich zrezygnować, jeżeli nie jest się fanem ziaren, lecz taki dodatek nadaje kotlecikom specjalnego smaku.
Natkę pietruszki posiekać i dodać do mieszanki. Doprawić solą oraz pieprzem, po czym wyrobić całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok czwarty
Z gotowej masy formować placuszki. Można je dodatkowo obtoczyć w bułce tartej lub płatkach owsianych. Smażyć na rozgrzanej patelni, aż z obu stron będą przyrumienione i brązowe. Podawać zaraz po usmażeniu, najlepiej z zieloną sałatką. Smacznego!