Prosty sposób wykonania placków drożdżowych
Prosty sposób wykonania placków drożdżowych
Jeżeli stosujesz wegetariański sposób żywienia, odrzucający potrawy mięsne, z pewnością szukasz innych możliwości jedzeniowych. Sałatki, gotowane warzywa, makarony i kasze to oczywiście dobre dania, jednak poza nimi warto przygotowywać również ciekawe placuszki. Mogą być warzywne, ale mogą być także drożdżowe, z dowolnymi dodatkami. W poniższym artykule przedstawiamy sprawdzony i szybki sposób na placuszki.
Potrzebne składniki spożywcze
Zanim nadejdzie chwila jedzenia placuszków, trzeba przygotować odpowiednie produkty spożywcze, wśród których powinny znaleźć się:
* 250 ml mleka,
* 200 g mąki,
* 1 jajko,
* 3 g drożdży instant,
* 1,5 łyżki cukru,
* olej.
Do placuszków przydadzą się również dodatki, mianowicie:
* owoce,
* syrop klonowy,
* cukier puder.
Krok pierwszy
Mleko podgrzać, żeby było letnie. Nie może być za ciepłe, gdyż to zabije bakterie drożdżowe i nie rozwiną się one zgodnie z oczekiwaniem. Mleko przelać do miski, dodać drożdże oraz cukier. Zamieszać wszystko intensywnie, aż cukier dokładnie się rozpuści, po czym odstawić całość na 15 minut, aby doszło do spęcznienia zaczynu.
Krok drugi
Gdy drożdże wyrosną, dodać do nich pozostałe składniki. Nie trzeba mieszać ich mikserem, wystarczy łyżka, a nawet widelec. Konieczne jest uzyskanie jednolitej masy, zwłaszcza połączenie mąki z pozostałymi elementami. Do ciasta można dodać również odrobinę cynamonu. Gotowe ciasto ponownie odstawić, tym razem przykrywając ściereczką i zostawiając na 30 minut pod przykryciem.
Krok trzeci
Kiedy ciasto będzie już odpowiednio wyrośnięte, należy przejść do smażenia. Na patelni rozgrzać olej, a następnie łyżką nakładać ciasto, tworząc z niego niewielkie placki. Smażyć z każdej strony, aż będzie złociste i delikatnie brązowe, zwłaszcza na brzegach. Odkładać na talerz przykryty papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Placki drożdżowe podawać z wyżej wymienionymi dodatkami albo zdecydować się na inne, bardziej lubiane. Danie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację.