Przepis na pyszne naleśniki z truskawkami
Przepis na pyszne naleśniki z truskawkami
W czasie upalnych dni nie ma się ochoty na ciężkie zupy, mięsne dania, sosy oraz ziemniaki zalane skwarkami. Upał i pogoda za oknem zachęcają do jedzenia tego co lekkie, słodkie i przypomina bardziej deser niż danie obiadowe. Takim rodzajem potrawy są naleśniki z truskawkami. Pyszne i proste do zrobienia.
Co jest potrzebne?
Przygotowanie pysznych, słodkich naleśników wymaga świeżych i dobrych produktów. Dzięki nim danie będzie podwójnie dobre. Wśród niezbędnych produktów spożywczych znajdują się:
* 2 szklanki wody mineralnej, gazowanej,
* 1 szklanka mąki,
* 1 łyżka masła,
* 1 jajko,
* szczypta soli.
Do przyrządzenia musu potrzebne będzie:
* 50 g truskawek,
* 15 g cukru pudru.
Cukru pudru można przygotować więcej i po przyrządzeniu naleśników posypać je nim.Pierwszy krok
Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Do wysokiej miski przesiać mąkę – nie ma znaczenia, czy będzie to mąka pszenna, czy tortowa – dodać jajko, szczyptę soli, ostudzone masło oraz tyle wody, żeby ciasto przybrało konsystencję przypominającą gęstą śmietanę.
Drugi krok
Składniki w misce dobrze wymieszać. Następnie odstawić na 30 minut. Po tym czasie zamieszać łyżką.
Na patelni rozgrzać olej. Pod pierwszym naleśnikiem może być go nieco więcej, przy kolejnych nie trzeba będzie dolewać go co chwilę. Olej w cieście zapewnia dobre smażenie, bez przywierania do patelni.
Trzeci krok
Na rozgrzanej patelni smażyć okrągłe, płaskie naleśniki. Powinny mieć złotawy kolor z obu stron.
Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić je na kawałki. Następnie zgnieść widelcem na miazgę i dodać cukier puder. Dobrze zamieszać. Jeśli truskawki są bardzo słodkie, można dodać mniej cukru.
Czwarty krok
Rozsmarować masę truskawkową na naleśniku. Zwinąć go albo złożyć na dwie części. Oprószyć cukrem pudrem. Można również dodać bitą śmietanę albo polewę czekoladową. Smacznego!