Pyszne placki ziemniaczane z serem
Pyszne placki ziemniaczane z serem
Placków ziemniaczanych nie potrafi sobie odmówić prawie nikt. Chrupiące, smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno, z dodatkami oraz bez, są świetnym daniem na kolację oraz na obiad. Można je łatwo wykonać, lecz warto urozmaicić tradycyjny przepis. Placki ziemniaczane z serem to zupełnie nowa odsłona popularnego dania, której z pewnością warto posmakować.
Niezbędne składniki spożywcze
Uzyskanie smacznych placków ziemniaczanych jest możliwe, jeśli wcześniej przygotuje się niezbędne elementy, czyli:
* 1 kg ziemniaków,
* 2 jajka,
* 2 cebule,
* 40 g sera żółtego,
* 3 łyżki mąki,
* pieprz,
* paprykę mieloną ostrą,
* sól,
* olej (do smażenia).Krok pierwszy
Ziemniaki dokładnie obrać ze skórki. Umyć pod zimną wodą, po czym zetrzeć na tarce o średnich oczkach prosto do miski. Zaraz po starciu wszystkich ziemniaków na tej samej tarce zetrzeć również ser.
Krok drugi
Cebulę obrać z łupinek. Pokroić na drobne kawałki ostrym nożem. Nawet jeśli kusi, nie trzeć jej na tarce. Pod wpływem tarcia cebula robi się gorzka, a to sprawi, że placki nie będą tak dobre, jak powinny.
Krok trzeci
Wrzucić cebulę do ziemniaków. Wbić całe jajka, wsypać mąkę, doprawić przyprawami. Wymieszać wszystko razem, aż uzyska się gęstą masę. Mieszać można zarówno łyżką, jak i rękami.
Krok czwarty
Na patelnię nalać oleju. Rozgrzać go i przy pomocy łyżki kłaść na ciepły tłuszcz ziemniaczaną masę. Smażyć placki z obu stron do momentu, aż będą miały ładny brązowy kolor. Odkładać na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.Podawać, kiedy placki są jeszcze ciepłe, z ketchupem lub z surówką z kapusty. Smacznego.