Pyszna przekąska – bruschetta z pomidorami
Pyszna przekąska – bruschetta z pomidorami
Bruschetta to nazwa wciąż znana niewielu osobom. Oznacza przekąskę z chleba z różnymi dodatkami. Może z powodzeniem zastąpić kolację czy podwieczorek albo służyć jako przekąska na przyjęciu. Bywa podawana na wiele sposobów, lecz jednym z najlepszych jest z pewnością bruschetta z awokado i pomidorami.
Potrzebne składniki
Aby bruschetta była smaczna i aromatyczna, niezbędne jest zakupienie składników dobrej jakości. Wśród nich powinny znajdować się:
* 4 pomidory,
* 3 awokado,
* 4 kromki chleba,
* 4 łyżki soku z cytryny,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 1 łyżeczka papryki mielonej, ostrej,
* sól,
* pieprz (opcjonalnie).
Poza produktami spożywczymi przydatny będzie również duży talerz, papier do pieczenia i średniej wielkości miska.Krok pierwszy
Chleb do wykonania bruschetty warto kupić w całości, nie krojony w sklepie. Kromki ze sklepu są dość cienkie, a do przekąski lepsze są grube, mające nawet 1,5 centymetra grubości. Lepiej pokroić pieczywo samodzielnie – na krajalnicy albo bardzo ostrym nożem.
Krok drugi
Awokado przekroić na połówki. Wyjąć pestkę, a następnie przy pomocy łyżki wydobyć miąższ i przełożyć go do miski. Nie jest to trudne, gdyż miąższ z awokado jest bardzo miękki, zwłaszcza gdy owoc jest dojrzały, a takie najlepiej nadają się do wykonania potrawy.
Krok trzeci
Zielony miąższ skropić obficie sokiem z cytryny, po czym rozgnieść całość widelcem na gładką masę. Doprawić pieprzem, solą, papryką mieloną i znów wymieszać dokładnie.Kromki chleba posmarować z każdej strony oliwą z oliwek, ale delikatnie. Pieczywo nie musi nią nasiąkać. Następnie ułożyć na blasze do pieczenia lub na patelni grillowej i przypiekać 3 – 5 minut z każdej strony.
Krok czwarty
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pozbyć się twardych części, a resztę pokroić w kostkę.Chleb posmarować grubo pastą z awokado. Na każdą z kromek nasypać pomidory, ozdobić i doprawić do smaku szczyptą bazylii. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego!