Pyszne szaszłyki wegetariańskie
Pyszne szaszłyki wegetariańskie
Nie każdy jada mięso, nie każdy je lubi. Nie powinien to być powód grillowej dyskryminacji. Pomimo kojarzenia grilla głównie z mięsem, można zdecydować się na przygotowanie potrawy wegetariańskiej – szaszłyków z warzyw. Zdrowe, smaczne, aromatyczne dzięki odpowiedniej marynacie, mogą stać się stałym elementem każdego spotkania przy grillu.
Potrzebne składniki
Do wykonania pysznych szaszłyków warzywnych niezbędne są odpowiednie produkty spożywcze, świeże, najlepiej zakupione nie później niż dzień przed wykonaniem dania. Wśród elementów na szaszłyki potrzebne są:
* 8 pieczarek,
* 8 rzodkiewek,
* 1 cukinia,
* 1 bakłażan,
* 1 papryka żółta,
* 1 papryka czerwona.
Przygotowanie marynaty wymaga:
* 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
* 3 łyżek musztardy,
* 3 łyżek octu balsamicznego,
* 1 łyżki majeranku,
* 1 łyżki bazylii,
* 2 ząbków czosnku,
* pieprzu,
* soli.
Należy zaopatrzyć się również w patyczki do szaszłyków oraz tackę aluminiową.Krok pierwszy
Wszystkie przygotowane warzywa dokładnie umyć. Następnie pokroić cukinię oraz bakłażana na plasterki. Nie powinny być grubsze niż 0,5 – 1 centymetr. Cukinię można obrać ze skórki, jednak nie jest to konieczne, ponieważ w czasie przypiekania na ruszcie zmięknie i nie będzie zagrożeniem dla żołądka.
Krok drugi
Z papryk usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić kawałki na kwadraty o wymiarach 2 x 2 centymetra. Pieczarki pozostawić w całości, natomiast rzodkiewki najwygodniej pokroić na ćwiartki.
Krok trzeci
Wszystkie składniki na marynatę zmieszać ze sobą dokładnie w szerokiej misce. Można dodać odrobinę tymianku albo papryki chili, jeżeli lubi się nieco ostrzejsze przyprawy. Do miski wrzucić warzywa i zamieszać wszystko tak, żeby każdy składnik został oblany marynatą. Przykryć miskę folią aluminiową i włożyć ją na 2 – 3 godziny do lodówki.Po upływie tego czasu nadziać warzywa na patyczki do szaszłyków – w dowolnej kolejności. Rozpalić grill, położyć na nim tackę aluminiową, a na niej szaszłyki. Piec 10 – 12 minut, aż do zarumienienia się potrawy.