Sałatka po hawajsku na rodzinne spotkanie
Sałatka po hawajsku na rodzinne spotkanie
Rodzinne spotkanie, zwłaszcza wiosną, kiedy można jadać już na świeżym powietrzu oraz przygotować inne, niż zimą potrawy, to sama przyjemność. Żeby to uczcić, warto przygotować coś wyjątkowego oraz kolorowego. Może to być prosta sałatka hawajska, która przypadnie do gustu każdemu.
Potrzebne składniki
Do przygotowania pysznej sałatki trzeba zebrać odpowiednie składniki. Najlepiej zadbać o ich świeżość i dobrą jakość, żeby sałatka trzymała się dłużej w dobrym stanie. Wśród niezbędnych produktów znajduje się:
* 440 g wędzonych udek z kurczaka,
* 1 puszka ananasa,
* 1 puszka kukurydzy,
* 1,5 szklanki białego ryżu,
* 1 jabłko,
* 6 łyżek majonezu,
* 4 łyżki kwaśnej śmietany,
* pieprz,
* sól.
Przydatna jest również duża miska do wymieszania składników. Poza pieprzem i solą można dodać do smaku również odrobinę mielonej papryczki chili.Pierwszy krok
Ryż przepłukać zimną wodą, najlepiej na sitku, a następnie przesypać do garnka i zalać zimną wodą. Powinna ona sięgać 1 – 1,5 centymetra powyżej poziomu ryżu. Postawić garnek na gazie i zagotować powoli, a gdy woda zacznie wrzeć, przykryć garnek pokrywką, zmniejszyć gaz i gotować przez 10 minut.
Drugi krok
Po upływie 10 minut gaz pod ryżem można wyłączyć, jednak nie należy go od razu odkrywać ani przesypywać. Można to zrobić dopiero po 10 – 15 minutach. Wtedy ryż będzie ugotowany na sypko, co bardziej nadaje się do sałatek. Gotowy ryż przesypać do dużej miski i pozostawić do ostygnięcia.
Trzeci krok
Wędzonego kurczaka dokładnie obrać ze mięsa, a następnie pokroić je w grubą kostkę. Ananasa odsączyć z zalewy, po czym pokroić plasterki w zgrabne kostki. Oba składniki wrzucić do ryżu, ale jeszcze nie mieszać.
Czwarty krok
Kukurydzę odsączyć z płynu znajdującego się w puszce. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do miski, a następnie doprawić przyprawami, śmietaną oraz majonezem. Wszytko dokładnie wymieszać, żeby tworzyło kolorową całość.Sałatka najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu, gdy wszystkie składniki są już nasiąknięte zapachem i smakiem wędzonego kurczaka.