Advertising
Zakumaj.pl

Skąd brać witaminę D?

Opiekun artykułu: katarzyna
Skąd brać witaminę D?

Skąd brać witaminę D?

Witamina D jest jedną z najczęściej wymienianych witamin, o których się mówi w czasie poruszania tematu braków witaminowych. Jest jedną z najważniejszych witamin w organizmie, a jednocześnie to właśnie jej brakuje większości dzieci oraz dorosłych. Ma na to wpływ zarówno sposób życia, jak i środowisko, w którym żyjemy. Zanieczyszczenia, żywność modyfikowana chemicznie, jak również inne czynniki powodują, że dostaje się jej za mało w stosunku do codziennego zapotrzebowania, dlatego niezbędne jest jej uzupełnianie nie tylko raz na jakiś czas, lecz na bieżąco. Jej braki skutkują problemami z niemal każdym narządem wewnętrznym, z nerkami, jelitami, układem immunologicznym, a także upośledzają strukturę kości i pracę serca.

Advertising
Advertising
  • Dieta z witaminą D

    Dieta z witaminą D

    Trudno jest dostarczać witaminę D przez dietę. Nie ma żadnej cudownej, która sprawi, że po przejściu na nią organizm nie odczuje braku. Dzieje się tak nie z winy człowieka, lecz ze względu na to, że produkty spożywcze nie są w nią szczególnie bogate. Pewne jej ilości można znaleźć w mleku oraz żółtych serach, dlatego nawet stosując dietę, nie należy wyrzucać ich z jadłospisu całkowicie, ponieważ może się to odbić na ogólnym zdrowiu. Poza tymi rzeczami najwięcej można jej znaleźć w rybach. Jest w niemal każdej, jednak chcąc uzupełnić brak witaminy D, najlepiej jadać węgorze, łososia, śledzie w oleju, sardynki, makrelę i tuńczyka.

  • Polub grzyby

    Polub grzyby

    Rozpoczynając sezon grzybiarski warto wziąć pod uwagę, że grzyby mogą stać się źródłem witaminy D. Nie każdy je lubi, a warto polubić. Ze względu na to, że inne sposoby dostarczania tej witaminy mogą być nieskuteczne, dobrze jest wykorzystać te, które podsuwa sama natura. Grzyby świeże, suszone, marynowane, wszystkie jakie ma się w kuchni warto jeść i chronić się przed nieprzyjemnymi skutkami braku witamin w organizmie.

  • Witamina w tabletkach

    Witamina w tabletkach

    Ze względu na problemy ze znalezieniem odpowiedniego źródła witaminy D, zwłaszcza zimą, dobrze jest uzupełniać ją odpowiednimi tabletkami. W aptece można z powodzeniem zakupić liczne suplementy diety składające się albo z samej witaminy D, albo z zestawu witamin, w którym pojawia się również ona. Są to zazwyczaj preparaty bardzo skuteczne, których stosowanie poprawia ogólny stan organizmu, sprawiając, że uzupełnia on wszystkie braki. Niestety, współczesny świat nie pozwala na dostarczanie wszystkiego, co niezbędne z jedzenia i powietrza, dlatego suplementacja jest jednym z kroków, jakie należy podejmować. Trzeba jednak pamiętać, że tabletki z witaminami to dodatek do jedzenia, a nie całkowite zastępstwo za naturalne składniki z warzyw, owoców i nabiału.

  • Niezastąpione słońce

    Jedzenie jedzeniem, tabletki tabletkami, największy wpływ na wytwarzanie i nieprzyswajanie witaminy D przez organizm ma słońce. To dzięki niemu ciało człowieka potrafi uzupełnić braki związane z niedoborem tej witaminy. Dlatego wiosną, latem, a nawet jesienią powinno się jak najczęściej znajdować czas na spacery, żeby móc wytworzyć jej dostateczną ilość. Niekoniecznie trzeba wylegiwać się na plaży w ostrym słońcu, wystarczy spacer pomiędzy drzewami. Wiele przypadków niedoborów witaminy D spowodowanych jest tym, że ludzie nie wychodzą z domów na zewnątrz. Przemieszczenie się jedynie z domu do pracy oraz z pracy do domu, w dodatku najczęściej samochodem, nie pozwala ciału na złapanie dobroczynnych promieni. Po lecie nadchodzi zima i wytwarzanie witaminy D spada z przyczyn naturalnych, dlatego warto dbać o siebie w ten prosty sposób – chodzić na spacery, a gdy naprawdę nie można, to przynajmniej na 5 minut do solarium. Nagrzane ciało to ciało pełne witamin, warto więc nie unikać ciepła.

Popularne tagi
  • suplementacja
  • witamina d
  • ryby
  • odbudowa kości
  • sokowirówka
  • składniki mineralne
  • jak przygotować zdrowy sok
  • soki naturalne
  • makrela
  • nabiał
  • śledź
  • żółty ser
  • czerwone ciałka krwi
  • soki warzywne
  • koncentracja
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising
Zobacz również