Advertising
Zakumaj.pl

Smaczne placki korzenne – jak je przygotować?

Opiekun artykułu: hyzuu
Smaczne placki korzenne – jak je przygotować?

Smaczne placki korzenne – jak je przygotować?

Święta pachną przede wszystkim przyprawą korzenną, dodawaną w dużych ilościach do pierników, ciast, a nawet mięs. To dzięki temu zapachowi czuć, że święta zbliżają się wielkimi krokami. Aby podkreślić niezwykłość bożonarodzeniowego oczekiwania, można przygotować na grudniowy obiad placuszki pachnące przyprawami korzennymi. Oto sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Świeże i dobrej jakości składniki to podstawa gotowania. Szykując placuszki korzenne, również trzeba o nie zadbać, gromadząc:
    * 2 łyżki otrębów owsianych,
    * 2 łyżki mąki pszennej,
    * 2 łyżki kakao,
    * 1 łyżkę miodu,
    * 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
    * 2 jajka,
    * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do średniej wielkości miski wsypać: mąkę, kakao, otręby owsiane, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną. Zamieszać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Jajka wbić do miseczki. Roztrzepać widelcem albo trzepaczką. Dodać miód i ponownie wymieszać, żeby składniki połączyły się ze sobą. Gdy osiągnie się jednolitą konsystencję, wsypać suche składniki i ponownie mieszać, tworząc gładkie ciasto, z którego powstaną placki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Rozgrzać patelnię teflonową i chochelką nakładać na nią ciasto. Piec placki bez dodatku tłuszczu, z obu stron, aż zbrązowieją, ale uważać, żeby ich nie przypalić. Odkładać na talerz do lekkiego przestygnięcia.Placuszki korzenne można podawać z różnymi dodatkami – z cukrem pudrem, z cukrem, z masłem zmieszanym z cynamonem albo z jogurtem. Są dobre zarówno na obiad, jak i na podwieczorek.

Popularne tagi
  • jabłko
  • papryka mielona ostra
  • dropsy
  • żółty barwnik
  • ciasto świąteczne
  • smażenie karpia
  • sposób wykonania uszek
  • nadzienie do drożdżówki
  • mikołajki
  • foremki do pieczenia
  • świętowanie
  • przepis na roladę cynamonową
  • karp na ciepło
  • sposób podania zupy rybnej
  • kulinaria
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising