Smaczne placki korzenne – jak je przygotować?
Smaczne placki korzenne – jak je przygotować?
Święta pachną przede wszystkim przyprawą korzenną, dodawaną w dużych ilościach do pierników, ciast, a nawet mięs. To dzięki temu zapachowi czuć, że święta zbliżają się wielkimi krokami. Aby podkreślić niezwykłość bożonarodzeniowego oczekiwania, można przygotować na grudniowy obiad placuszki pachnące przyprawami korzennymi. Oto sprawdzony przepis.
Potrzebne produkty spożywcze
Świeże i dobrej jakości składniki to podstawa gotowania. Szykując placuszki korzenne, również trzeba o nie zadbać, gromadząc:
* 2 łyżki otrębów owsianych,
* 2 łyżki mąki pszennej,
* 2 łyżki kakao,
* 1 łyżkę miodu,
* 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
* 2 jajka,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.Krok pierwszy
Do średniej wielkości miski wsypać: mąkę, kakao, otręby owsiane, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną. Zamieszać.
Krok drugi
Jajka wbić do miseczki. Roztrzepać widelcem albo trzepaczką. Dodać miód i ponownie wymieszać, żeby składniki połączyły się ze sobą. Gdy osiągnie się jednolitą konsystencję, wsypać suche składniki i ponownie mieszać, tworząc gładkie ciasto, z którego powstaną placki.
Krok trzeci
Rozgrzać patelnię teflonową i chochelką nakładać na nią ciasto. Piec placki bez dodatku tłuszczu, z obu stron, aż zbrązowieją, ale uważać, żeby ich nie przypalić. Odkładać na talerz do lekkiego przestygnięcia.Placuszki korzenne można podawać z różnymi dodatkami – z cukrem pudrem, z cukrem, z masłem zmieszanym z cynamonem albo z jogurtem. Są dobre zarówno na obiad, jak i na podwieczorek.