Advertising
Zakumaj.pl

Prosty sposób na ciekawe jabłka w cieście

Opiekun artykułu: kanonier
Wymagany czas: 30 min.
Prosty sposób na ciekawe jabłka w cieście

Prosty sposób na ciekawe jabłka w cieście

Jeśli wszystkie dotychczasowe pomysły na podanie jabłek już ci się skończyły, pozostają jabłka w cieście, które są doskonałym deserem. Łatwo je zrobić, a potem z przyjemnością zaprezentować przed wszystkimi gośćmi. Z pewnością przypieczone owoce z dodatkami zostaną docenione nawet przez tych sceptycznie nastawionych. Spójrz na poniższy przepis i spróbuj.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    W wykonaniu jabłek w cieście pomoże zgromadzenie odpowiednich składników spożywczych, czyli:

    * 500 g jabłek,

    * 250 g mąki,

    * 250 ml wody,

    * 2 jaj,

    * oleju,

    * soli,

    * cukru pudru.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mąkę przesiać przez sitko prosto do miski. Następnie zacząć mieszać trzepaczką albo łyżką, dodając kolejne składniki: żółtka, wodę, szczyptę soli. Cały czas mieszać, aż do osiągnięcia gładkiej, płynnej, ale jednocześnie dość gładkiej konsystencji. Po uzyskaniu takiej masy odłożyć miskę na bok i zająć się białkami, ubijając je na sztywną pianę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wszystkie jabłka dokładnie umyć, po czym obrać ze skórki. Kroić je na plastry o grubości 1 cm, wycinając gniazda nasienne, gdy się do nich dojdzie.Po pokrojeniu jabłek odsunąć je na chwilę na bok, przygotowując patelnię. Nalać na nią olej – nie za dużo, żeby jabłka nie smakowały tłuszczem – i zacząć rozgrzewać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kawałki jabłek nabijać na widelec, moczyć w cieście i przekładać na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor, a następnie odkładać na papierowy ręcznik, na którym odsączą się z nadmiaru oleju.Już usmażone jabłka podawać z cukrem pudrem oraz cynamonem. Mielony cynamon można również dodać do ciasta, żeby owoce przesiąkły jego zapachem już podczas smażenia. Jabłka w cieście sprawdzą się wspaniale jako szybki deser na chłodne jesienne oraz zimowe wieczory. Dobrze smakuje oraz dobrze rozgrzewa. Smacznego!

Popularne tagi
  • szklanka
  • ciasto francuskie
  • kulinaria
  • wartość odżywcza ziemniaków
  • papryka zielona
  • bataty
  • sposób na pieczonego brokuła
  • kukurydza z serem i papryką
  • placek
  • limonka
  • sos czosnkowy
  • kotleciki ryżowe
  • przygotowanie pierogów
  • przepis na placki z kapusty
  • jak zrobić kotlety z kaszy gryczanej
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising