Łatwy sposób na pyszne placki serowe
Łatwy sposób na pyszne placki serowe
Placki kojarzą się głównie z plackami ziemniaczanymi, mimo że nie tylko one mogą ukrywać się pod tym mianem. Poza ziemniaczanym przysmakiem warto poznać bliżej placuszki, których głównym składnikiem jest ser. Słodkie, smaczne, rozpływające się w ustach, sprawią, że po spróbowaniu jednego od razu będziesz chcieć więcej.
Jakie składniki są potrzebne?
Wykonanie placuszków jest możliwe, jeżeli wcześniej przygotuje się zestaw świeżych, dobrych jakościowo składników, czyli:
* 200 g sera białego (twarogu),
* 2 jajka,
* 1 i 1/3 szklanki mleka,
* 2 szklanki mąki,
* 5 łyżek cukru,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* sól.
Krok pierwszy
Ser wyjąć z opakowania i przełożyć do miski. Zacząć rozgniatać widelcem, żeby stworzyć jak najdrobniejszą albo jak najbardziej kremową konsystencję. Jajka rozdzielić i przełożyć białko do jednej miski, a żółtka wbić do sera.
Krok drugi
Poza żółtkami dodać do masy serowej cukier, cukier waniliowy, mąkę oraz mleko. Wszystko razem wymieszać bardzo dokładnie, najlepiej łyżką, jednak można również mikserem na niewielkich obrotach. Wtedy lepiej skorzystać z naczynia o wysokich brzegach, żeby masa nie chlapała na boki. Mieszać dokładnie, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Krok trzeci
Białko z odrobiną soli ubić na puszystą pianę i dodać do masy serowej. Wszystko dokładnie wymieszać. Kiedy masa będzie już jednolita, gładka, można przejść do smażenia. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką niewielkie porcje cista. Spłaszczać lekko i smażyć, aż placki będą brązowe z obu stron.Po zdjęciu placków odkładać je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać z cukrem pudrem, cynamonem albo zwykłym cukrem.