Jak przygotować ciasto czekoladowe bez dodatku mąki?
Jak przygotować ciasto czekoladowe bez dodatku mąki?
Ciasto czekoladowe to prawdziwy rarytas, ale nie zawsze chce się podejmować jego wykonania. Zazwyczaj kojarzy się to z mieszaniem mnóstwa składników, zwłaszcza dużej ilości mąki. Jednak czy na pewno? Nie każde ciasto czekoladowe wymaga mąki, z powodzeniem można również wykonać je bez tego składnika, nie tracąc przy tym walorów smakowych. Chcesz się dowiedzieć, jak to zrobić? Przeczytaj poniższy artykuł.
Jakie składniki są niezbędne?
Pomimo że mąka nie jest potrzebna do wykonania ciasta, niezbędne są jednak inne składniki, wśród których muszą znaleźć się:
* 5 jaj,
* 1/2 szklanki śmietany,
* 1/4 szklanki cukru pudru,
* 1/4 szklanka kakao,
* 1 szklanka czekolady gorzkiej,
* 1 i 1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
* 1 kostka masła.
Krok pierwszy
Na początku rozgrzać piekarnik, ustawiając go na 180 stopni Celsjusza. Tortownicę o wyższych brzegach natłuścić odrobiną masła, a następnie posypać kakao, tak jak posypuje się zazwyczaj bułką tartą. Po przygotowaniu tortownicy sięgnąć po rondel niezbędny w drugim etapie.
Krok drugi
Do rondla włożyć masło oraz 1/4 śmietany kremówki. Zacząć podgrzewać na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy masło połączy się ze śmietanką, wrzucić czekoladę połamaną na kawałki i mieszać aż do momentu jej rozpuszczenia się. Mieszanie powinno trwać aż do chwili, kiedy czekolada połączy się zresztą produktów w rondlu, wtedy zdjąć go z pieca.
Krok trzeci
Rondelek pozostawić na boku, a w osobnej misce połączyć jajka z cukrem oraz pozostałym kakao. Najlepiej mieszać je trzepaczką, aż do połączenia się składników. Gdy osiągną taką konsystencję, dolać je do masy czekoladowej, cały czas mieszając. Po uzyskaniu gładkiej masy przelać ją do przygotowanej wcześniej tortownicy i włożyć do piekarnika. Piec 35 – 40 minut.Bardzo ważne jest pozostawienie ciasta w tortownicy jeszcze przez godzinę po jego upieczeniu się oraz wyjęciu z pieca.
Krok czwarty
Po wyjęciu ciasta z formy zająć się ubijaniem śmietany kwaśnej wraz z cukrem pudrem. Ubijać aż do uzyskania sztywnej piany. Następnie przygotowywać porcje deseru, kładąc na talerz ciasto czekoladowe, bitą śmietanę oraz posypać ciasto cukrem pudrem.