Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić grillowane tofu?

Opiekun artykułu: monludki
Jak przyrządzić grillowane tofu?

Jak przyrządzić grillowane tofu?

Grill ma tę zaletę, że można na nim przygotowywać prawie wszystko. Doskonale nadaje się do smażenia mięsa, warzyw, a nawet owoców. Jednak niektórzy wciąż pragną urozmaicenia posiłków z grilla. W takiej sytuacji dobrym pomysłem dla nich i dla osób lubiących potrawy wegetariańskie będzie ser prosto z Azji, czyli tofu.

Advertising
Advertising
  • Tofu z czosnkiem

    Tofu z czosnkiem

    Tofu może być podawane z aromatycznymi dodatkami, które sprawiają, że jego smak jest wyjątkowy. Aby takie przygotować, potrzebne są:
    * 1 opakowanie tofu,
    * 3 ząbki czosnku,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    * zioła prowansalskie,
    * pieprz,
    * sól.
    Ser tofu pokroić na kawałki nie mniejsze niż 0,5 centymetra. Oliwę, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wymieszać ze sobą, po czym natrzeć marynatą każdy plasterek sera. Ułożyć w misce lub na tacce i włożyć na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie kłaść na rozgrzany ruszt i smażyć z obu stron.

  • Tofu z papryką

    Tofu z papryką

    Do delikatnego, białego tofu idealnie pasuje papryka, która nadaje smak i zmienia kolor potrawy. Przyrządzenie potrawy wymaga następujących składników:
    * 200 g tofu,
    * 4 łyżeczki papryki mielonej,
    * 2 łyżeczka pieprzu,
    * 1 łyżeczka soli,
    * 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
    * 1/2 cebuli.
    Sól, paprykę, pieprz i oliwę wymieszać w jednej misce. Tofu pokroić na plasterki o grubości 0,5 centymetra. Cebulę pokroić na plasterki.Ser posmarować powstałym sosem i od razu kłaść na rozgrzany ruszt. Po przewróceniu obłożyć cebulą i przypiekać aż do zarumienienia się warzywa. Podawać od razu po przygotowaniu.

  • Tofu z miodem

    Tofu z miodem

    Bardzo dobrym dodatkiem do tofu jest miód. Taki smak z pewnością spodoba się tym, którzy lubią słodki posmak. Do przygotowania dania potrzebne są:
    * 1 opakowanie tofu,
    * 3 łyżki sosu sojowego,
    * 1 łyżka miodu,
    * 2/3 oliwy z oliwek,
    * pieprz.
    Tofu pokroić na plasterki dowolnej grubości. Składniki płynne plus pieprz wymieszać razem, a następnie moczyć w niej ser z każdej strony. Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie piec bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie i od razu podawać.

Popularne tagi
  • przygotowanie placków ziemniaczanych
  • gołąbki z grzybami
  • obiad dla dziecka
  • olej
  • pasztet
  • zalety soi
  • przygotowanie pierogów
  • jogurt naturalny
  • przepis na zapiekankę z cukinią
  • żółty ser
  • mięso mielone
  • przepis na racuchy
  • kasza kuskus
  • smak dzieciństwa
  • grzyby
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising