Advertising
Zakumaj.pl

Praktyczne sposoby na oddzielenie żółtka od białka

Opiekun artykułu: likenter
Praktyczne sposoby na oddzielenie żółtka od białka

Praktyczne sposoby na oddzielenie żółtka od białka

Do wielu ciast, deserów, kremów, a czasami również do dań obiadowych niezbędne jest tylko żółtko jaja, bez białka, które trzeba przyrządzić osobno. Wydawać by się mogło, że oddzielenie jednego od drugiego jest proste, lecz nie zawsze. Do tej czynności potrzeba precyzji oraz dobrego sposobu.

Advertising
Advertising
  • Przygotowanie do rozdzielania

    Przygotowanie do rozdzielania

    Niezależnie od tego, jaki sposób wybierze się do oddzielania żółtka od białka, trzeba się do tego przygotować. Podstawą są oczywiście jajka, w takiej ilości, jaka jest niezbędna. Poza nimi potrzebne będą również dwie suche miski, łyżeczka, a także butelka, jeśli chce się wypróbować jeden z nowoczesnych pomysłów, szeroko polecany w Internecie.

  • Rozbijanie jajek

    Najpopularniejszym sposobem na wydobycie żółtka ze skorupki jest rozbijanie jajek na dwie części. W tym celu trzeba przysunąć sobie dwie miseczki. Jedna będzie przeznaczona na białko, druga na żółtko. Jajko można rozbić na dwa sposoby. Pierwszy to delikatne uderzenie o krawędź jednej z misek, tak żeby powstało pęknięcie w skorupce. Drugi sposób to uderzenie nożem w skorupkę. Gdy powstanie pęknięcie, należy rozdzielić ją na dwie części. Białko zacznie od razu uciekać w dół, do miski, żółtko pozostanie w skorupce. Należy 2 – 3 razy przerzucić żółtko z jednej skorupki do drugiej, aby białko całkowicie opadło do miski. Po tej czynności żółtko można przełożyć do pustego naczynia.

  • Żółtko i butelka

    Żółtko i butelka

    Sposobem, który wzbudza obecnie zainteresowanie osób często gotujących i wypiekających ciasta, jest używanie pustej butelki do odseparowania żółtka. Polega to na wbiciu jajka w całości do miski albo głębokiego talerza, jednak w taki sposób, żeby żółtko było w całości, w przeciwnym razie zabieg nie będzie mógł dojść do skutku.Pustą butelkę – wystarczy taka po małym napoju – ścisnąć i przyłożyć do żółtka miejscem, w którym znajdowała się nakrętka. Rozluźnić uścisk. Żółtko zostanie zassane do wewnątrz butelki. Jest to na tyle popularny sposób, że powstały specjalne silikonowe urządzenia przeznaczone do tego celu, które można zakupić w Internecie.

  • Sitko do jajek

    Sitko do jajek

    Kolejnym dość wygodnym sposobem oddzielania żółtek jest specjalne sitko do jajek. Jest ono niewielkie, można je umieścić na zwykłej szklance. Posiada zabudowany środek i dwa wąskie paski wokół niego, przeznaczone do odsączenia białka. Jajko należy wbić na sitko w taki sposób, aby żółtko znalazło się na samym środku. Białko spadnie do szklanki. Przed użyciem żółtka warto odczekać 30 sekund, by całe białko znalazło się na dole.Metoda jest szybka i prosta, lecz siteczka tego typu można zakupić tylko w wybranych sklepach internetowych.

Popularne tagi
  • sól kuchenna
  • mleko pasteryzowane
  • prażenie w piekarniku
  • kotlety
  • naleśniki
  • garnek
  • zapiekanka z brokułem
  • parowar
  • przygotowanie bobu
  • robot kuchenny
  • grzyby leśne
  • pierogi
  • sól gruboziarnista
  • prażenie wiórek kokosowych
  • polewa czekoladowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising