Sposoby walki z grypą
Sposoby walki z grypą
Jesień bywa piękna i ciepła, lecz im bliżej zimy, tym bardziej zmienia się w chłodną i szarą. Ze zmianą kolorów nadchodzi zarówno jesienna chandra, jak i osłabienie odporności. Przeziębienie i grypa to najczęściej zdarzające się infekcje i choroby okresu jesienno-zimowego. Coraz więcej osób korzysta ze szczepionek przeciwko grypie, jednak ci, którzy ich nie stosują, powinni znać szybkie sposoby wyleczenia się z męczącej choroby.
Objawy grypy
Początki grypy łatwo pomylić z przeziębieniem, chociaż szybki rozwój choroby sprawia, że już po dwóch dniach staje się ona poważniejsza. Najbardziej doskwierającym objawem są bóle mięśni i stawów. Chora osoba skarży się na nie najczęściej, dotyczy to zarówno bólu pleców, jak i kończyn. Poza nimi doskwiera wysoka, bo sięgająca 38 stopni Celsjusza gorączka. Dodatkowo pojawiają się bóle gardła oraz katar, chociaż ten niekoniecznie. W wyniku pojawienia się takich objawów chory jest osłabiony i traci apetyt. W przypadku grypy, gdy nie przybiera ona ostrzejszego stanu i nie dotyka dzieci, stosuje się głównie leczenie objawowe. Oznacza to, że nie podaje się antybiotyków, ale leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, które mają zmniejszać objawy aż do ich zniknięcia.
Niezbędne leżenie
Grypa nie musi trwać dwa tygodnie, jeżeli poprawnie się ją leczy. Przede wszystkim, po stwierdzeniu przez lekarza, że to grypa, a nie inna choroba, należy leżeć w łóżku, pod przykryciem. Wypocenie choroby jest bardzo istotne, jednak nie można dopuścić do przesadnego przegrzania się. Dlatego nawet przy dreszczach nie należy zmieniać kołdry na grubszą, lecz przykrywać się tą, którą ma się zawsze. Piżama może być cieplejsza niż zazwyczaj, jednak po przepoceniu jej trzeba zmienić ubranie na czyste. Wstawać powinno się jedynie do łazienki lub na czas wietrzenia pokoju, co jest konieczne przynajmniej raz dziennie, najlepiej przed snem. Do zmniejszenia temperatury można używać tabletek z paracetamolem.
Nawadnianie organizmu
Gorączka podnosi temperaturę ciała i tym samym sprawia, że łatwiej o odwodnienie się organizmu. Żeby do tego nie dopuścić, trzeba dużo pić. Najlepszym piciem w trakcie choroby jest woda niegazowana, ciepłe herbaty ziołowe lub ciepła herbata zwykła z dodatkami. Szczególnie dobrze sprawdzają się: miód, cytryna i sok malinowy. Miód działa bakteriobójczo, cytryna zawiera witaminę C i odkaża, natomiast sok malinowy jest naturalnym antybiotykiem, podobnie jak czosnek. Dodatkowo warto popijać rosół, zwłaszcza jeśli gardło jest podrażnione. Nie tylko rozgrzeje on żołądek i nasyci, ale ochroni błonę śluzową przewodu pokarmowego.
Pomocna witamina C
Tabletki przeciwbólowe i przeciwzapalne mogą być wspomagane przez witaminę C. Najlepiej dostarczać ją w pożywieniu. Niestety, w czasie choroby rzadko ma się apetyt. Na szczęście witamina C występuje w produktach takich, jak cytryna i pietruszka. Cytrynę łatwo dodać do herbaty, natomiast pietruszkę do popijanego bulionu. Warto jednak uzupełniać zapas witaminy w organizmie poprzez tabletki tylko z witaminą C lub bogatsze w więcej witamin suplementy diety. Wspomogą one szybszą regenerację organizmu. Lepiej nie rezygnować z nich po wyzdrowieniu i brać jeszcze przez 2 tygodnie albo włączyć w dietę pokarmy zawierające dużo witaminy C – czerwoną paprykę, kiwi, czarne porzeczki – ponieważ jest to przydatne w odbudowie nadwątlonego układu odpornościowego.