Sprawdzony przepis na dobry sernik

Sprawdzony przepis na dobry sernik
Poza babką na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika. Lekko słodkiego, puszystego, zachęcającego do jedzenia, udekorowanego cukrem pudrem albo białym lukrem. Jednak żeby wyszedł dobry i zachęcał wszystkich do jedzenia, powinien być wykonany według sprawdzonego przepisu. Oto on.
Przydatne składniki
Większość serników składa się z masy serowej oraz kruchego spodu. W związku z tym, kompletując składniki, trzeba zadbać o odpowiednie dla jednej i drugiej warstwy. Na ciasto niezbędne są:
* 100 g mąki,
* 70 g masła,
* 30 g cukru,
* 4 żółtka.
Z kolei do wykonania masy serowej konieczne jest przygotowanie:
* 600 g twarogu,
* 120 g cukru,
* 100 g masła,
* 1 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 1 łyżki skórki pomarańczowej,
* 1 łyżki śmietany 22%,
* 1 łyżki mąki pszennej,
* 2 jajek,
* 1/3 szklanki rodzynek,
* 1 opakowania cukru waniliowego.
Należy również wybrać odpowiednią formę do pieczenia – okrągłą lub prostokątną.Pierwszy etap
Najpierw należy przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki trzeba dokładnie zagnieść, tworząc gładką masę, w której nie znajdą się duże kawałki cukru ani masła. Dla smaku można dodać 2 – 3 krople aromatu waniliowego albo 1 łyżeczkę cukru waniliowego, chociaż nie jest to konieczne. Po zagnieceniu uformować kulę, owinąć folią spożywczą i na 2 godziny włożyć do lodówki.
Drugi etap
Ser niemielony należy zemleć przynajmniej 3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Można również użyć gotowego sera do serników, który jest już zmielony. W sklepach można znaleźć opakowania zawierające 1 kg takiego sera. W takiej sytuacji oszczędza się czas.
Trzeci etap
Białka i żółtka oddzielić od siebie do dwóch osobnych misek. Białka ubić na puszystą, sztywną masę. Masło i żółtka utrzeć na puszystą masę mikserem albo kulą. Gdy osiągnie ona odpowiednią konsystencję, dodawać do niej po 1 łyżce twarogu, rodzynki, śmietanę i cukier waniliowy, cały czas mieszając. Na koniec dodać białka, najpierw 1/3 z miski, a potem całość, a na końcu dosypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie zamieszać lub zmiksować na najniższych obrotach.
Czwarty etap
Wyciągnięte z lodówki ciasto należy rozprowadzić po formie (można ułożyć wyższe boki), a następnie na 10 minut włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu blachy z pieca wlać na ciasto gotową masę serową. Włożyć do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec przez 30 – 35 minut. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i odczekać aż do całkowitego wystygnięcia ciasta.