Trzy sposoby na jajka z mikrofalówki
Trzy sposoby na jajka z mikrofalówki
Nie zawsze ma się dużo czasu na przygotowanie porannego posiłku. Oznacza to, że wyciąganie patelni, topienie masła i smażenie jajek nie mieści się w napiętym grafiku. W takim razie co zrobić, kiedy ma się przemożną ochotę na jajka o poranku? Użyć mikrofalówki. Przygotowanie w niej jajek jest szybkie i nie wymaga zbędnego pilnowania potrawy, jak w przypadku tradycyjnego smażenia.
Jajecznica z mikrofalówki
W mikrofalówce można przygotować smaczną jajecznicę. Przygotować naczynie żaroodporne i skropić je oliwą z oliwek. Rozetrzeć ją po ściankach naczynia i wbić jajka. Posypać solą – oraz innymi dodatkami, jeżeli się je lubi – zamieszać dokładnie. Wsadzić naczynie do mikrofalówki i podgrzewać jajka przez 1 minutę. Po tym czasie zamieszać lekko już ścięte jaja po raz kolejny. Zamknąć mikrofalówkę i ustawić ją tym razem na 30 sekund, po tym czasie znów zamieszać. Powtarzać tę czynność do uzyskania najbardziej lubianej przez siebie konsystencji jajecznicy – może być bardzo lub lekko ścięta.Po przygotowaniu dania wystarczy wyjąć naczynie z mikrofalówki i zjeść jajecznicę wraz ze świeżym chlebem.
Gotowane jajka z mikrofalówki
Również gotowane jajka można przygotować przy użyciu mikrofalówki. Aby to wykonać, należy przygotować żaroodporną miseczkę, żaroodporny talerzyk i jajka.Miseczkę wypełnić do połowy wodą. Wbić do niej jajka, a następnie zakryć miseczkę talerzykiem, również żaroodpornym.Włożyć całość do mikrofalówki. Ustawić sprzęt na 1 minutę. Po tym czasie sprawdzić stan jajek, jeśli białko będzie już całkowicie ścięte, można wyjąć miseczkę z mikrofalówki. Jeśli nie, pozostawić jajka w mikrofali na 30 sekund. Po tym czasie białko powinno być ścięte, a żółtko na wpół ścięte. Wyciągnąć danie łyżką, przekładając je na talerz albo na przypieczony w tosterze kawałek chleba.
Jajko sadzone z mikrofalówki
W mikrofalówce można zrobić również popularne jajka sadzone. Pierwszym krokiem, aby takie przygotować, jest nagrzanie talerza, dlatego żaroodporny talerz należy włożyć do mikrofalówki na 2 minuty, żeby był intensywnie ciepły. Na talerzy położyć 1/2 łyżeczki masła i poczekać, aż całkowicie się rozpuści. Rozsmarować je na talerzu, po czym rozbić na nią jajko, przekłuć żółtko. Posolić odrobinę i włożyć talerz do mikrofalówki. Pozostawić jajko w mikrofali na 45 sekund. Jeżeli wyznaczony czas to za mało, podgrzewać jeszcze 15 minut.Gotowe jajko sadzone kłaść na talerz, doprawić dodatkowo i zjeść ze smakiem.