Sposób przygotowania bloku czekoladowego
Sposób przygotowania bloku czekoladowego
Blok czekoladowy największą popularnością cieszył się jeszcze w PRL-u, dlatego osoby należące do starszego pokolenia lub pamiętające lata 80. wciąż kojarzą jego smak. Młodszym warto go przypomnieć, ponieważ blok czekoladowy to przepyszny deser, który przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi czekolady oraz bakalii.
Niezbędne składniki
Smaczny i bardzo słodki blok czekoladowy wymaga odpowiednich składników, które powinny być tak samo słodkie, jak przyszły deser. Najważniejszymi elementami są:
* 250 g masła,
* 1/4 szklanki mleka,
* 3/4 szklanki cukru,
* 2 szklanki mleka w proszku,
* 4 łyżki kakao,
* 1 duża paczka herbatników,
* orzechy,
* żurawina suszona,
* migdały.Krok pierwszy
Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, kakao, dodać masło oraz mleko. Zacząć podgrzewać na małym ogniu, aż do połączenia się składników. Należy mieszać od czasu do czasu i nie dopuścić do zagotowania się specyfiku.
Krok drugi
Gdy składniki stworzą całość, zdjąć garnek z ognia. Wyjąć mikser i na małych albo średnich obrotach – może chlapać – dodawać powoli mleko w proszku, łącząc je z resztą aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Poza mlekiem w proszku można dodać również olejek migdałowy albo waniliowy.
Krok trzeci
Po dokładnym połączeniu się mleka z kakaową mieszanką wrzucić do mikstury pokruszone herbatniki, żurawinę, rodzynki lub inne bakalie, wymieszać.
Krok czwarty
Gotową masę przelać do podłużnej formy do pieczenia. Szpatułką drewnianą wyrównać wierzch deseru, po czym wstawić foremkę do lodówki. Powinna w niej pozostać minimum 3 godziny, jednak jeśli po tym czasie nie jest jeszcze dostatecznie twarda, pozostawić na 1 – 2 godziny dodatkowo.Przed podaniem pokroić blok na kawałki o grubości 1 centymetra. Smacznego!