Wiosenna sałatka z serem feta i pomidorami
Wiosenna sałatka z serem feta i pomidorami
Wiosna to idealna pora, żeby jeść więcej sałatek. Warzyw jest coraz więcej, więc z powodzeniem można zacząć z nich korzystać. Żeby nie wykonywać cały czas tych samych dań, warto zapoznać się z poniższym przepisem. Sałatka z fety i pomidorów może wnieść na stół powiew egzotyki rodem znad Morza Śródziemnego.
Potrzebne składniki
Żeby wykonać smaczną sałatkę, niezbędne jest przygotowanie dobrych składników. Ze względu na to, że jest to sałatka z dodatkiem warzyw, powinno się szczególnie zadbać o ich świeżość. Do sałatki niezbędne są:
* 2 pomidory malinowe,
* 50 g sera feta,
* 3 łyżki oliwy z oliwek,
* 1 łyżka octu balsamicznego,
* 1 łyżka oregano,
* 1/2 łyżeczki bazylii,
* 2 gałązki świeżego oregano,
* pieprz,
* sól,
* 10 oliwek czarnych (opcjonalnie).
Do sałatki z fetą dobrze sprawdzają się zarówno świeże, jak i suszone zioła. Jeśli posiada się własny ziołowy ogródek na parapecie, warto z niego skorzystać, jeżeli nie, niezbędne zioła można zakupić na targu.Krok pierwszy
Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę. Następnie pokroić oba w kostkę i wrzucić do miski. Jeżeli przygotowuje się sałatkę dla większej liczby osób, również pomidorów powinno być więcej.
Krok drugi
Odpowiednią ilość fety wyjąć z opakowania i pokroić na zgrabne kostki. Można również zakupić fetę już pokrojoną, wtedy ma się pewność, że nie rozpadnie się podczas krojenia, co zdarza się serom zakupionym w całości. Wrzucić do pomidorów.
Krok trzeci
Do sera i pomidorów dodać oliwki – jeżeli się je lubi, nie jest to konieczne, lecz dzięki nim potrawa wygląda na bardziej śródziemnomorską.Z oliwy z oliwek, octu, bazylii, suszonego oregano oraz przypraw wykonać lekki dresing. Wymieszać wszystkie składniki w kubku lub w misce i polać nimi pomidory z fetą. Przed podaniem ozdobić sałatkę gałązkami świeżej bazylii. Podawać samą albo z kawałkami bagietki lub pieczywa pełnoziarnistego.