Wyjątkowy przysmak na Wielkanoc – jajka z łososiem
Wyjątkowy przysmak na Wielkanoc – jajka z łososiem
Gdy przyjmuje się gości w czasie Wielkanocy, często chce się im zaproponować coś wyjątkowego do jedzenia. Tradycyjne potrawy zazwyczaj są lubiane przez wszystkich, jednak miłym zaskoczeniem jest odstępstwo od normy. Żeby zaskoczyć gości, można przygotować jajka faszerowane łososiem.
Składniki potrawy
Ze względu na to, że potrawa wymaga użycia ryby, należy przede wszystkim zadbać o jej świeżość, żeby nie doszło do nieprzyjemnych konsekwencji, czyli zatrucia pokarmowego. Dodatkowo świeże produkty sprawią, że całość będzie smaczna i aromatyczna. Przygotować należy:
* 10 jaj,
* 100 g wędzonego łososia,
* 1 pęczek koperku,
* 1 ogórek konserwowy,
* 2 łyżki jogurtu naturalnego,
* 2 łyżki majonezu,
* paprykę ostrą (sypką),
* pieprz,
* sól.
Poza składnikami spożywczymi warto przygotować również ozdobny talerz, najlepiej z jakimś wielkanocnym elementem.Pierwszy krok
Jajka ugotować na twardo. Najlepiej dodać do gotującej się wody 1 łyżeczkę soli. Dzięki temu nie dojdzie do popękania jajek i wycieku białka, popsułoby to wygląd jajek, które nie prezentowałyby się tak dobrze.Po ugotowaniu ostudzić jajka w zimnej wodzie i obrać dokładnie. Każde obrane jajko przekroić na pół.
Drugi krok
Żółtka ostrożnie wyjąć z białka widelcem albo małą łyżeczką, którą można dobrze podważyć część jajka. Odłożyć je do miski, a białka na bok.Łososia pokroić na bardzo drobne kawałki, dodać do miski z żółtkami. Ogórka albo obrać ze skórki, albo pozostawić z nią – w zależności od upodobań – i również drobno posiekać, po czym wrzucić do miski z rybą i jajkiem. Dodać koperek posiekany albo porwany palcami na mniejsze części. Zgnieść wszystko widelcem lub przerzucić do blendera. Miksować przez moment, a następnie uzupełnić o jogurt, majonez i przyprawy. Zmiksować – lub zgnieść – aż do uzyskania gładkiej pasty.
Trzeci krok
Gotową pastą wypełniać białka jajek. Nie można jej dać za dużo, lecz powinna wystawać ponad białko. Układać na talerzu. Aby jajka lepiej się prezentowały, można ozdobić do każde z nich kawałkiem pietruszki lub kawałkiem łososia, jeśli ma się go więcej. Smacznego!