Sernik z kokosem na wielkanocny stół
Sernik z kokosem na wielkanocny stół
Jednym z najpopularniejszych wielkanocnych ciast jest sernik. Zajmuje trzecie miejsce, zaraz po babce piaskowej i mazurku. Sernik można przygotować na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Jeżeli chce się urozmaicenia oraz odrobiny egzotyki, warto przygotować ciasto z kokosem.
Składniki na ciasto
Pyszny sernik z kokosem wymaga odpowiedniego zestawu produktów do wykonania spodu oraz masy. Do przygotowania ciasta niezbędne są:
* 30 dag mąki pszennej,
* 15 dag margaryny,
* 15 dag cukru,
* 1 jajko,
* 1 żółtko,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Z kolei do wykonania masy serowej potrzebne są:
* 1 kg białego sera,
* 2 jajka,
* 3 żółtka,
* 35 dag cukru,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 2 opakowania budyniu waniliowego,
* 1/2 szklanki oliwy,
* 2 szklanki mleka,
* 100 g rodzynek (opcjonalnie),
* 1 paczka wiórków kokosowych.
Ser można zakupić zwykły, jeszcze nie zmielony dokładnie lub zmielony ser biały przeznaczony specjalnie do wypieku ciast. Oszczędza się wówczas czas i siły.Krok pierwszy
Składniki na ciasto należy dokładnie wymieszać ze sobą tak, żeby tworzyły gładką, żółtą masę. Białka pozostałego po 1 jajku nie wyrzucać.
Blachę do pieczenia, najlepiej okrągłą, posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą albo kaszą manną. Wyłożyć dno ciastem.
Krok drugi
Jeżeli zakupiło się ser nie wymagający mielenia, można od razu przejść do tworzenia masy serowej. Cukier, żółtka, jajka, cukier waniliowy utrzeć na bardzo puszystą masę, najlepiej przy pomocy miksera. Gdy masa osiągnie dobry wygląd, powoli dodawać oliwę, a następnie ser, cały czas miksując.Budynie wymieszać z mlekiem – chłodnym, nie podgrzanym – i stopniowo dolewać do masy. W tym momencie można mieszać już łyżką, ponieważ masa jest dość rzadka i może chlapać na boki. Wymieszać i dodać rodzynki albo skórkę pomarańczową. Wylać na spód.
Krok trzeci
Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza. Włożyć do niego formę z ciastem na 60 minut i piec bez zaglądania do środka. Pozostałe białka trzeba ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać 4 łyżki cukru i wymieszać. Dodać kokos. Można dodać go tylko 10 dag lub więcej, jeżeli jest się wielbicielem tego smaku. Po upływie 60 minut wysunąć formę z piekarnika i posmarować wierzch sernika pianą z wiórkami. Piec jeszcze przez 15 minut, aż pianka lekko się zarumieni. Smacznego!