Zachwycający ajerkoniak z cytryną i tymiankiem
Zachwycający ajerkoniak z cytryną i tymiankiem
Kobiety rzadziej są miłośniczkami mocnych alkoholi, zwłaszcza wódki. Zdecydowanie częściej preferują napoje alkoholowe, które mają słodkawy smak i nadają się do sączenia przez pewien czas, bez konieczności wypijania ich szybko oraz w dużych ilościach. Takim alkoholem-smakołykiem jest ajerkoniak, który bez większego problemu można wykonać we własnej kuchni.
Niezbędne składniki
Przygotowanie dobrego ajerkoniaku, który będzie można popijać w towarzystwie, wymaga odpowiednich składników. Muszą znaleźć się wśród nich:
* 300 ml śmietany kremówki,
* 300 ml białego rumu,
* 150 g cukru,
* 3 jajka,
* 2 gałązki tymianku,
* 2 cytryny.
Przyda się również butelka, w której będzie można przechowywać ajerkoniak.Krok pierwszy
Do średniej wielkości garnka wlać kremówkę, dodać jajka i wsypać cukier. Całość ubić przy pomocy trzepaczki, tak aby cukier rozpuścił się w śmietance. Nie powinien być w ogóle wyczuwalny.
Krok drugi
Garnek z gotową mieszanką postawić na piecu i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Przez cały czas mieszać śmietankę trzepaczką i trzymać na ogniu aż do momentu lekkiego zgęstnienia składników. Zazwyczaj zajmuje to 15 minut.
Krok trzeci
Zdjąć rondel z masą z ognia, dodać tymianek. Dwie cytryny dokładnie umyć pod gorącą wodą albo sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę obu na tarce i także dodać ją do masy ze śmietanki. Wymieszać wszystko i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Krok czwarty
Gdy ajerkoniak będzie już zimny, odcedzić skórkę pomarańczową oraz tymianek. Najwygodniej robić to przez sitko. Wlać z powrotem do rondla i dodać biały rum. Bardzo dokładnie wymieszać i dopiero wtedy przelać do butelki.Schłodzić przez całą noc dla osiągnięcia lepszego smaku. Przed podaniem wstrząsnąć, a kieliszki z alkoholem ozdobić gałązkami tymianku albo plasterkiem cytryny.