Zalety jedzenia masła orzechowego
Zalety jedzenia masła orzechowego
W Stanach Zjednoczonych jest jednym z głównych produktów spożywczych, w Polsce dopiero zyskuje sobie zwolenników. Dzieje się tak przez jego specyficzny, słony smak, który nie każdemu przypada do gustu. Dodatkowo nie cieszy się dobrą opinią i uważane jest za tuczące, co może okazać się krzywdzące, gdyż ma wiele zalet, o których rzadko się wspomina.
Dla mózgu
O tym, że orzechy są dobre dla mózgu, wiadomo już od dawna. Jednak nie każdy lubi chrupać je w ich naturalnym stanie. W takiej sytuacji dobrym zamiennikiem jest właśnie masło orzechowe. Orzeszki ziemne, z których jest wytwarzane, są źródłem dobrych tłuszczy, dzięki czemu mózg jest rozbudzany i pobudzany do pracy na cały dzień. Masło orzechowe dodaje również energii, dlatego jest dobrym elementem śniadania dla dzieci, które wiele jej potrzebują, a także dla dorosłych, których czeka męczący dzień w pracy.
Dla układu krwionośnego
Może wydawać się to nieprawdopodobne, jednak masło orzechowe, które przez wiele osób uważane jest za powód nadwagi, ma tak naprawdę liczne zalety dla układu krwionośnego. Regularne jedzenie (ale nie przejadanie się) masła z dużą zawartością orzechów poprawia stan naczyń krwionośnych oraz mięśnia sercowego. Uelastycznia je i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca. Dodatkowo zapewnia ochronę przed miażdżycą i zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi. Z tego powodu nie powinno zostać wykluczone z diety obniżającej cholesterol, lecz włączone do niej i jadane przynajmniej raz na dwa dni, na pełnoziarnistym pieczywie.
Dobre składniki
Masło czekoladowe to tylko przyjemność słodkiego smaku, lecz masło orzechowe bogate jest w składniki i substancje, które uzupełniają niedobory błonnika i minerałów w organizmie. Z tego powodu jest dobrym dodatkiem w diecie wegetariańskiej, w której bywa za mało potasu i magnezu. Orzeszki ziemne, z których wytwarzane jest masło, zawierają go bardzo dużo, łącznie z witaminą E, która poprawia wygląd skóry i zapobiega procesom szybkiego starzenia się, oraz błonnikiem, który ma szczególne znaczenie dla układu pokarmowego. Przyśpiesza trawienie, ale przede wszystkim czyści jelita ze szkodliwych i zbędnych produktów przemiany materii.
Dla aktywnych
Dzięki zawartości białka w maśle orzechowym może stać się ono niezbędnym składnikiem diety każdego sportowca lub osoby aktywnej fizycznie. Białko jest niezbędne do budowania masy mięśniowej oraz minimalizowania stresu. Zawarte w maśle białko ma zdolności redukcji związków odpowiedzialnych za tzw. stres oksydacyjny, który często towarzyszy osobom zajmującym się sportem. W związku z tym masło orzechowe powinno być stałym elementem w diecie sportowca, ponieważ poza białkiem dodaje również energii, gdy ta jest już na wyczerpaniu po codziennym treningu.
Zrób to sam
Masło orzechowe dostępne jest w każdym sklepie, ale można zrobić je również we własnej kuchni. Jeśli zawartość orzechów w kupnym wydaje się za mała, wystarczy użyć malaksera, żeby przygotować własne. Potrzeba jedynie 0,5 kilograma orzeszków ziemnych, soli i cukru. Sól i cukier dodaje się wedle własnych upodobań, ponieważ niektórzy wolą bardziej słone, inni mniej słone masło. Składniki trzeba zmiksować na gładką masę, przełożyć do słoika, włożyć do lodówki i korzystać, kiedy tylko ma się ochotę.