Ciekawy przepis na chleb wieloziarnisty
Ciekawy przepis na chleb wieloziarnisty
Pieczenie chleba w domu stało się w ostatnich latach bardzo popularne. Jest to uważane nie tylko za hobby, ale również za sposób na zdrowie, zwłaszcza jeżeli wybierze się do pieczenia chleb z wielu ziaren – sycący, zdrowy, dobry do podawania na słodko i nie tylko. W poniższym artykule przedstawiamy sposób na wykonanie pysznego i przede wszystkim prostego chleba, który zasmakuje każdemu.
Jakich składników potrzeba?
Do przygotowania chleba potrzebny jest dość duży zestaw składników, świeżych i dobrej jakości, które zagwarantują dobry smak wypieku. Niezbędne elementy to:
* 500 g mąki tortowej,
* 500 ml wody,
* 25 g drożdży piekarskich,
* 4 łyżki pestek dyni,
* 3 łyżki nasion siemienia lnianego,
* 3 łyżki nasion słonecznika,
* 2 łyżki sezamu,
* 1 łyżka cukru,
* 1 łyżka soli,
* 1/2 szklanki otrąb owsianych.Pierwszy etap
Do dużej miski wsypać mąkę. Następnie dodać wszystkie ziarna i otręby. Jeżeli którychś się nie lubi, wówczas można dodać więcej ulubionych, rezygnując np. z pestek dyni. Wymieszać składniki.
Drugi krok
Wodę lekko podgrzać, powinna być ciepła, ale nie gorąca. W mące zrobić zagłębienie, w które wlać wodę. Rozkruszyć do niej drożdże, dodać cukier i sól, po czym zacząć ręka wyrabiać ciasto. Najlepiej wyrabiać je przez 3 – 4 minuty, aż składniki zwiążą się, ale samo ciasto będzie jeszcze dość luźne.Miskę zakryć folią aluminiową, pozostawiając na 25 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Trzeci krok
Przygotować formę, wykładając ją papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciastko przemieszać łyżką i przelać do formy. Można posypać dodatkowo ulubionymi ziarnami. Pozostawić na 20 minut do kolejnego wyrośnięcia.
Czwarty krok
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Wsunąć do niego formę z chlebem i piec 45 minut. Po upieczeniu ostudzić, a potem kroić i jeść z dowolnymi dodatkami.