Zaskakujące chipsy z cukinii
Zaskakujące chipsy z cukinii
Sezon na cukinię oznacza przede wszystkim sezon na placki z tego warzywa. Nie jest to jednak jedyne danie, które można z niego wykonać. Poza plackami i zupą równie smaczne, a do tego oryginalne są chipsy z cukinii. Mogą stać się alternatywą dla zwykłych, kupnych chipsów ziemniaczanych, a do tego znacznie zdrowszą.
Składniki na chipsy
Wykonanie chipsów z cukinii nie wymaga bardzo wielu składników, lecz warto zadbać o to, żeby podstawa przekąski, czyli cukinia, była zdrowa i dorodna. Wśród potrzebnych elementów znajdują się:
* 2 cukinie,
* sól ziołowa,
* oliwa z oliwek,
* papryka mielona,
* pieprz (może być ziołowy).
Poza podstawowymi przyprawami można przygotować również inne – bazylię, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie – jeśli jest się ich wielbicielem. Dodadzą one chipsom wyjątkowej nuty smakowej.Pierwszy krok
Obie cukinie umyć pod zimną wodą. Odciąć zgrubiałe końce, ale nie obierać cukinii ze skórki. Po osuszeniu jej papierowym ręcznikiem pokroić ją na cienkie plasterki. Najlepsza grubość to 3 – 4 mm. Cieńsze szybko się spalą, grubsze będą wymagały dłuższego pieczenia i nie będą przypominały chipsów tak, jak powinny.
Drugi krok
Pokrojone plasterki cukinii nasmarować z obu stron oliwą z oliwek. Najlepiej używać do tego pędzelka średniej wielkości, którym łatwo rozprowadzać oliwę. Po posmarowaniu plasterków oprószyć je mocno solą oraz ulubionymi ziołami.
Trzeci krok
Przygotowane talarki układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 100 stopni Celsjusza, po czym wsunąć blachę do środka i rozpocząć pieczenie. Powinno ono trwać 1,5 godziny.
Czwarty krok
Piekące się plasterki cukinii od czasu do czasu można obracać, żeby zarumieniły się z obu stron. Chociaż maksymalny czas pieczenia to 1,5 godziny, w praktyce może być on krótszy. Wszystko zależy od grubości plasterków. Jeżeli są już zarumienione i chrupiące, można wyjąć je szybciej. Przed podaniem warto jeszcze raz posypać je solą.