Zdrowe frytki z awokado
Zdrowe frytki z awokado
Awokado jest źródłem zdrowia. Zawiera mnóstwo witamin oraz składników mineralnych, dlatego frytki wykonane z niego są znacznie korzystniejsze dla zdrowia i wagi niż typowe frytki ziemniaczane. Ich zaletą jest nie tylko smak, ale także możliwość smażenia na bardzo niewielkiej ilości tłuszczu.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby przygotować zielone frytki, potrzebne będą składniki dobrej jakości. Powinny znaleźć się wśród nich:
* 1 dojrzałe awokado,
* 1 jajko,
* 1/2 szklanki bułki tartej,
* szczypta soli,
* szczypta chili,
* oliwa.
Dla dodania frytkom lepszego smaku można przygotować również dip. Do tego potrzebne będą:
* 1 ząbek czosnku,
* 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Awokado należy dokładnie umyć i obrać ze skórki, dokładnie i delikatnie, żeby nie usunąć zbyt dużej ilości miąższu.Miąższ pokroić na kawałki o grubości 1 centymetra. Jeśli chce się przygotować więcej frytek, należy zakupić nie jedno, a kilka awokado.
Krok drugi
Przygotować dwa głębokie talerze. Do jednego wbić jajko, dosypać chili i sól, roztrzepać. Do drugiego wsypać bułkę tartą.Przy pomocy widelca albo palców obtaczać paski awokado w jajku – z obu stron – a następnie w bułce tartej, również z obu stron.
Krok trzeci
Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu. Poczekać, aż będzie ciepły i dopiero wtedy układać na nim plasterki awokado. Smażyć z każdej strony po 2 minuty, do momentu przybrania przez awokado złocistego koloru. Usmażone kawałki odsączyć z nadmiaru tłuszczu poprzez ułożenie frytek na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami.
Krok czwarty
Przed podaniem frytek przygotować dip. Jest to bardzo proste, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać jogurt i przyprawy, i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji i przelać do niewielkiej miseczki. Podawać razem z ciepłymi frytkami. Przed każdym kęsem maczać awokado w dipie. Smacznego!