Advertising
Zakumaj.pl

Zdrowe frytki z awokado

Opiekun artykułu: dreadzia
Zdrowe frytki z awokado

Zdrowe frytki z awokado

Awokado jest źródłem zdrowia. Zawiera mnóstwo witamin oraz składników mineralnych, dlatego frytki wykonane z niego są znacznie korzystniejsze dla zdrowia i wagi niż typowe frytki ziemniaczane. Ich zaletą jest nie tylko smak, ale także możliwość smażenia na bardzo niewielkiej ilości tłuszczu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby przygotować zielone frytki, potrzebne będą składniki dobrej jakości. Powinny znaleźć się wśród nich:
    * 1 dojrzałe awokado,
    * 1 jajko,
    * 1/2 szklanki bułki tartej,
    * szczypta soli,
    * szczypta chili,
    * oliwa.
    Dla dodania frytkom lepszego smaku można przygotować również dip. Do tego potrzebne będą:
    * 1 ząbek czosnku,
    * 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Awokado należy dokładnie umyć i obrać ze skórki, dokładnie i delikatnie, żeby nie usunąć zbyt dużej ilości miąższu.Miąższ pokroić na kawałki o grubości 1 centymetra. Jeśli chce się przygotować więcej frytek, należy zakupić nie jedno, a kilka awokado.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przygotować dwa głębokie talerze. Do jednego wbić jajko, dosypać chili i sól, roztrzepać. Do drugiego wsypać bułkę tartą.Przy pomocy widelca albo palców obtaczać paski awokado w jajku – z obu stron – a następnie w bułce tartej, również z obu stron.

  • Krok trzeci

    Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu. Poczekać, aż będzie ciepły i dopiero wtedy układać na nim plasterki awokado. Smażyć z każdej strony po 2 minuty, do momentu przybrania przez awokado złocistego koloru. Usmażone kawałki odsączyć z nadmiaru tłuszczu poprzez ułożenie frytek na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Przed podaniem frytek przygotować dip. Jest to bardzo proste, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać jogurt i przyprawy, i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji i przelać do niewielkiej miseczki. Podawać razem z ciepłymi frytkami. Przed każdym kęsem maczać awokado w dipie. Smacznego!

Popularne tagi
  • brukselka z marynatą
  • drożdże piekarskie
  • danie ze szparagów
  • dodatek do obiadu
  • przepis na karczochy
  • sposób przygotowania karczochów
  • pieczone frytki
  • kulka
  • dodatek do mięsa
  • sos musztardowy
  • ziemniaki zapiekane z parmezanem
  • posiłek
  • sezon na grzyby
  • brzoskwinia na chlebie
  • kuchnia szwedzka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising