Zimny sernik z owocami na upalne dni
Zimny sernik z owocami na upalne dni
Upalne dni nie oznaczają końca chęci na słodycze. Wręcz przeciwnie. Chętnie sięga się po coś smacznego, co umili popołudnie, jednak powinna to być przekąska nie tylko słodka, ale i lekka. Ciężkie ciasta z kremami, karmelem czy nawet czekoladą nie są mile widziane w upały, a nawet mogą okazać się niebezpieczne dla żołądka. W takiej sytuacji lepiej wykonać lekki sernik na zimno.
Potrzebne produkty
Aby przygotować sernik na zimno, nie potrzeba dużej ilości produktów, jednak trzeba zadbać o ich świeżość. Wpłynie to pozytywnie na smak deseru. Do najważniejszych składników spożywczych niezbędnych do stworzenia ciasta należą:
* 500 g sera twarogowego tłustego,
* 250 g malin,
* 1/2 szklanki cukru pudru,
* 1 galaretka truskawkowa,
* 2 jasne galaretki, np. cytrynowe,
* 1 paczka biszkoptów okrągłych.
Obecnie w sprzedaży dostępne są również galaretki białe, które nie posiadają konkretnego smaku ani koloru. Można użyć ich zamiast cytrynowych.Pierwszy krok
Przygotowany ser zemleć dokładnie w maszynce do mielenia. Najlepiej zrobić to 2 lub 3 razy. Jeśli nie chce się tracić czasu na mielenie, można zakupić wiaderko z serem do sernika, który jest już zmielony i ma bardzo delikatną konsystencję.
Drugi krok
Ser przełożyć do miski. Dodać cały cukier i ucierać kulą do ucierania, aż składniki połączą się, a ser będzie miał niemal puszystą konsystencję. Po doprowadzeniu sera do takiego stanu odłożyć miskę na bok i przygotować jasną galaretkę. Należy wykonać ją w nieco zmienionych proporcjach, mianowicie zawartość 2 opakowań zalać 0,5 l gorącej wody. Zamieszać i pozostawić do ochłodzenia.
Trzeci krok
Kiedy galaretka jest już ostudzona, wlać ją do masy serowej, po czym dokładnie wymieszać do połączenia się składników.Na dnie okrągłej tortownicy ułożyć biszkopty, wypukłą stroną do góry. Gdy wypełni się całe dno, zalać biszkopty masą serową. Włożyć formę do lodówki, pozostawiając ją w lodówce przez 3 godziny.
Czwarty krok
Po upływie 3 godzin wyjąć sernik z lodówki i na wierzchu masy ułożyć owoce. Przygotować galaretkę truskawkową według przepisu na opakowaniu i gdy zacznie lekko tężeć, wylać ją na wierzch sernika. Ponownie włożyć do lodówki, pozostawiając w niej do całkowitego stężenia galaretki.