Advertising
Zakumaj.pl

Zupa na upał – chłodnik z żurawiny

Opiekun artykułu: likenter
Zupa na upał – chłodnik z żurawiny

Zupa na upał – chłodnik z żurawiny

Ochłodzenie – tego pragnie się w czasie letnich upałów. Słońce grzeje niemiłosiernie, wszystko wydaje się roztapiać, ale pić i jeść trzeba. Pić znacznie częściej, jeść rzadziej, ponieważ w czasie wakacji organizm jest mniej złakniony pożywienia, chyba że lekkiego i niezbyt ciepłego. Takie warunki spełnia chłodnik żurawinowy, który wydaje się być nie tyle daniem, co chłodzącym napojem.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki na chłodnik

    Potrzebne składniki na chłodnik

    Do wykonania smacznego chłodnika niezbędnych jest kilka produktów spożywczych, które nadadzą mu odpowiedni smak oraz konsystencję. Powinny znaleźć się wśród nich następujące elementy:
    * 350 ml soku żurawinowego,
    * 25 dag owoców żurawiny,
    * 1/2 szklanki śmietany 18%,
    * 1/2 szklanki śmietany 36%,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 1 szklanka czerwonego wina,
    * 1 łyżka mąki kukurydzianej,
    * laska cynamonu.

  • Krok pierwszy

    Przygotować garnek, najlepiej ze stali nierdzewnej, która jest mniej podatna na przypalenie. Wlać do niego sok żurawinowy oraz czerwone wino. Wrzucić laskę cynamonu oraz cukier. Zamieszać lekko, po czym postawić garnek na małym ogniu i przez 15 minut gotować.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Żurawiny przemyć na sitku, a następnie wrzucić do garnka i całość gotować przez 5 minut. Kilka owoców można odłożyć na bok i wykorzystać do późniejszej dekoracji.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do szklanki wlać 2 łyżki zimnej wody, dosypać mąkę i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita konsystencja, bez grudek. Powoli przelać mieszankę do garnka z wywarem, nie przerywając jego mieszania. Pozostawić do gotowania na 3 minuty. Zdjąć z gazu i wyciągnąć cynamon.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gdy chłodnik będzie już dobrze ostudzony, wlać do niego obie śmietany i zamieszać łyżką. Zupa zgęstnieje i stanie się jasnoróżowa. W wersji bardziej dietetycznej, bez śmietany, chłodnik będzie przypominał jasny sok owocowy. Wstawić zupę do lodówki na 3 godziny, a następnie podawać. Można ją ozdobić borówkami, jak również innymi owocami.

Popularne tagi
  • sól
  • przechowywanie mleka migdałowego
  • zalety szpinaku
  • dzbanek
  • woda źródlana
  • czarna porzeczka
  • kompot z czarnej porzeczki
  • słodki syrop
  • zielony koktajl
  • przepis na wodę smakową
  • sos żurawinowy
  • shake czekoladowy
  • syrop czekoladowy
  • kac
  • mąka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising