Zupa na upał – chłodnik z żurawiny
Zupa na upał – chłodnik z żurawiny
Ochłodzenie – tego pragnie się w czasie letnich upałów. Słońce grzeje niemiłosiernie, wszystko wydaje się roztapiać, ale pić i jeść trzeba. Pić znacznie częściej, jeść rzadziej, ponieważ w czasie wakacji organizm jest mniej złakniony pożywienia, chyba że lekkiego i niezbyt ciepłego. Takie warunki spełnia chłodnik żurawinowy, który wydaje się być nie tyle daniem, co chłodzącym napojem.
Potrzebne składniki na chłodnik
Do wykonania smacznego chłodnika niezbędnych jest kilka produktów spożywczych, które nadadzą mu odpowiedni smak oraz konsystencję. Powinny znaleźć się wśród nich następujące elementy:
* 350 ml soku żurawinowego,
* 25 dag owoców żurawiny,
* 1/2 szklanki śmietany 18%,
* 1/2 szklanki śmietany 36%,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1 szklanka czerwonego wina,
* 1 łyżka mąki kukurydzianej,
* laska cynamonu.Krok pierwszy
Przygotować garnek, najlepiej ze stali nierdzewnej, która jest mniej podatna na przypalenie. Wlać do niego sok żurawinowy oraz czerwone wino. Wrzucić laskę cynamonu oraz cukier. Zamieszać lekko, po czym postawić garnek na małym ogniu i przez 15 minut gotować.
Krok drugi
Żurawiny przemyć na sitku, a następnie wrzucić do garnka i całość gotować przez 5 minut. Kilka owoców można odłożyć na bok i wykorzystać do późniejszej dekoracji.
Krok trzeci
Do szklanki wlać 2 łyżki zimnej wody, dosypać mąkę i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita konsystencja, bez grudek. Powoli przelać mieszankę do garnka z wywarem, nie przerywając jego mieszania. Pozostawić do gotowania na 3 minuty. Zdjąć z gazu i wyciągnąć cynamon.
Krok czwarty
Gdy chłodnik będzie już dobrze ostudzony, wlać do niego obie śmietany i zamieszać łyżką. Zupa zgęstnieje i stanie się jasnoróżowa. W wersji bardziej dietetycznej, bez śmietany, chłodnik będzie przypominał jasny sok owocowy. Wstawić zupę do lodówki na 3 godziny, a następnie podawać. Można ją ozdobić borówkami, jak również innymi owocami.