Przepisy na pyszną lemoniadę
Przepisy na pyszną lemoniadę
W czasie upalnego popołudnia marzy się tylko i wyłącznie o ochłodzie. Nie musi być to zimny prysznic ani wylegiwanie się w basenie. Równie dobrze sprawdzi się napój. Najlepszym piciem na taki czas jest lemoniada. Podawana z lodem i miętą, może zastąpić wszystkie inne napoje, które dotąd stawiało się na stole. Oto kilka przepisów wartych wykorzystania.
Lemoniada tradycyjna
Lemoniadę można przygotować na kilkanaście różnych sposobów, jednak tradycyjna wersja wciąż cieszy się powodzeniem. Do jej przyrządzenia niezbędne są:
* 6 cytryn,
* 1 szklanka cukru,
* 1,5 l zimnej wody.
Cytryny dokładnie umyć, przekroić na połówki i przy pomocy urządzenia do wyciskania soku wycisnąć cały. Powinno się uzyskać 1 szklankę soku cytrynowego. Przelać go do dużego dzbanka, dodać cukier i zamieszać. Wlać wodę i znowu wymieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Włożyć na 15 minut do lodówki, po czym podawać. Przed podaniem można wrzucić do lemoniady kilka plasterków cytryny albo kostek lodu.Lemoniada z mięta
Nie od dziś wiadomo, że cytryna i mięta do dobre połączenie, a mięta nadaje się dobrze na upalne chwile. Połączenie tych składników pozwala na wykonanie bardzo dobrego napoju. Potrzebne będą do tego:
* 2 cytryny,
* 5 listków mięty,
* 5 łyżek cukru,
* 1,5 szklanki wody.
Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i wysuszyć. Liście mięty pokroić i wrzucić do blendera wraz z 1 łyżką cukru. Zmiksować na papkę. Przełożyć ją do dzbanka. Wycisnąć sok z 1,5 cytryny i wlać do papki. Dodać pozostały cukier, po czym zalać całość wrzącą wodą. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone plasterki z pozostałej cytryny i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyjąć plasterki cytryny, a cały napój schłodzić w lodówce. Podawać, gdy jest bardzo zimny.Lemoniada owocowa
Chociaż podstawą lemoniady jest cytryna, można użyć do niej również innych składników i stworzyć lemoniadę owocową. Potrzebne składniki to:
* 2 cytryny,
* 2 pomarańcze,
* 1 limonka,
* 4 łyżki cukru,
* 1 l zimnej wody,
* kostki lodu.
Owoce dokładnie umyć. Następnie 1 pomarańczę i 1 cytrynę dokładnie pokroić na plasterki. Włożyć do dzbanka i zasypać cukrem. Wstawić do lodówki na 30 minut. Wycisnąć sok z pozostałych owoców i zalać nim schłodzoną papkę. Dolać zimną wodę i dokładnie wymieszać całość. Kostki lodu wrzucić tuż przed podaniem napoju. Smacznego!