Cenne właściwości imbiru
Cenne właściwości imbiru
Imbir jest powszechnie znany, jednak nie wszyscy wiedzą, jak i do czego go stosować. Warto jednak poznać jego właściwości, ponieważ może przydać się w różnych sytuacjach, zarówno w czasie choroby, jak i w czasie dobrego zdrowia, które imbir jest w stanie zabezpieczyć.
Dla trawienia
Nie bez powodu imbir jest dodawany do zup oraz do sałatek. Jedzenie go ma wpływ na układ pokarmowy, a w szczególności na trawienie, dlatego jest polecany często tym osobom, które chcą schudnąć. Z tego powodu poleca się go w dietach odchudzających. Pobudzenie trawienia zawdzięcza się olejkom zawartym w imbirze, które pobudzają wytwarzanie śliny oraz aktywność kwasów żołądkowych odpowiedzialnych za trawienie spożywanych posiłków.
Na mdłości
Zdarza się, że mdłości dopadają znienacka, jednak są sytuacje, w których jest się świadomym, że mogą się pojawić, np. w przypadku choroby lokomocyjnej. Imbir jest składnikiem leków na tę przypadłość. Może również niwelować mdłości po narkozie i po chemioterapii. Służy również niektórym kobietom w ciąży, ale tylko jako zapach. Ciężarne oraz karmiące kobiety nie powinny go jadać ze względu na duże właściwości pobudzające, które imbir posiada jako jedna z ostrzejszych przypraw.
Na przeziębienie
Imbir znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i rozgrzewających. Z tego powodu jest składnikiem niektórych leków na przeziębienie oraz mocniejsze choroby. Syrop imbirowy lub sok z niego dodany do herbaty doskonale zapobiegają napadom kaszlu. Dodatkowo przyprawa łagodzi bóle stawów i mięśni, które towarzyszą grypie. Olejek imbirowy jako dodatek w trakcie masażu z powodzeniem rozgrzeje oraz złagodzi bóle mięśniowe, pozwalając spokojnie zasnąć i rozluźnić się całemu ciału.
Dla ust
Wiele osób obawia się o swój oddech lub wręcz ma z nim problem i nie wie, jak powstrzymać nieprzyjemny zapach mimo codziennego dbania o zęby. Stosowanie imbiru nie pozwala na namnażanie się bakterii, a dodatkowo odświeża i pozostawia przyjemny świeży zapach. Można go albo żuć, albo robić sobie imbirową płukankę w postaci 2 łyżeczek imbiru rozmieszanego w szklance wody. Gwarantuje to przyjemne uczucie świeżości niemal na cały dzień.
Na miesiączkę
Czas przed miesiączką oraz w trakcie jest ciężki dla większości kobiet. Żeby złagodzić bóle oraz rozdrażnienie w czasie tych dni, dobrze jest dodawać do jedzenia więcej imbiru. Pomoże on się uspokoić, a dodatkowo zmniejszy ból i dyskomfort podbrzusza ze względu na swoje rozgrzewające działanie.