Ciasteczka rumowe dla dorosłych – jak je zrobić?
Ciasteczka rumowe dla dorosłych – jak je zrobić?
Nie jest prawdą, że dorośli nie lubią słodyczy. Wręcz przeciwnie, wielu z nich przepada za słodkim smakiem, który jest najbliższym każdemu człowiekowi. Jednak nie każde słodkości są odpowiednie – za słodkie, za mało słodkie, za mało wyraziste – w takiej sytuacji pozostaje jedno – upiec specjalne ciasta dla dorosłych z dodatkiem alkoholu. Szlachetny rum nada się do tego idealnie.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby swobodnie i bez przeszkód upiec ciasteczka rumowe, konieczne jest przygotowanie następujących składników spożywczych:
* 300 g mąki,
* 150 g cukru,
* 40 cukru brązowego,
* 3 łyżki rumu,
* 4 żółtka.
Można przygotować również lukier kupny – czekoladowy lub waniliowy – do późniejszej dekoracji.Krok pierwszy
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka i delikatnie wymieszać, żeby mąka przypominała wiórki, jak do posypki kruszonej. Dodać cukier zwykły oraz rum. Jeżeli chce się mieć ciastka o bardziej rumowym smaku, można dodać więcej alkoholu.
Krok drugi
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, tworząc gładkie, aromatyczne ciasto rumowe. Uformować z niego kulę i owinąć folią aluminiową. Wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto.Stolnicę oprószyć mąką, po czym rozwałkować ciasto na 0,5 cm. Wycinać ciasteczka w dowolnym kształcie.
Krok trzeci
Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo natłuszczonej margaryną. Pełną blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut, aż ciastka zbrązowieją.Ostudzić je, a następnie dekorować w dowolny sposób lukrem lub kolorową posypką. Jeżeli chce się ozdobić ciastka brązowym cukrem, należy po wycięciu posmarować każde ciastko rozbełtanym żółtkiem, posypać cukrem, po czym upiec. Ciasteczka będą chrupiące, rumowe i słodkie. Smacznego!