Przepis na karkówkę w sosie i z surówką z kapusty
Przepis na karkówkę w sosie i z surówką z kapusty
Karkówka jest bardzo często przyrządzana w naszych domach. Nie należy ona do najdroższego mięsa, a przy tym potrafi być naprawdę bardzo dobra w smaku, krucha, niemalże rozpływająca się w ustach. Najlepsza jest właśnie wtedy, kiedy towarzyszy jej duża ilość sosu oraz polane nim ziemniaczki razem z surówką. Poniżej znajdziesz przepis na aromatyczną karkówkę z dodatkiem pysznej surówki przyrządzonej na bazie kapusty kiszonej. Koniecznie wypróbuj podać taki obiad już w najbliższą niedzielę.
Na surówkę:
Przygotowanie karkówki
Karkówkę pokrój na plastry o grubości około dwóch centymetrów. Następnie roztłucz je delikatnie na desce za pomocą tłuczka. Pamiętaj jednak, by nie rozbijać ich tak bardzo jak schabu, a jedynie odrobinę w ten sposób spłaszczyć.
Plastry karkówki zostaw rozłóż na desce i dopraw je solą oraz pieprzem, wcierając w karkówkę przyprawy. Potem przełóż ją do miski i zasyp słodką przyprawą i zalej pikantnym ketchupem. Wysmaruj każdy kawałek, a potem obtocz w mące pszennej.
Smażenie
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Kiedy tłuszcz będzie już mocno nagrzany, wówczas połóż na nim plastry karkówki. Podsmażaj z jednej strony przez kilka minut, aż karkówka bardzo wyraźnie się zarumieni. W tym czasie pokrój jedną cebulę na półksiężyce. Przewróć plastry karkówki na drugą stronę i pomiędzy kawałki powkładaj cebulę. Podsmażaj jeszcze przez kilka minut.
Duszenie
Podsmażoną karkówkę i cebulkę dodaj do pustego garnka. Na patelnię, na której pozostał tłuszcz i smak karkówki, nałóż jeszcze około 50 gramów masła i doprowadź do jego rozpuszczenia. Potem dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj ją dokładnie z tłuszczem na patelni, żeby nie było grudek. Wlej tak powstały sos do garnka, dolej około pół szklanki wody i całość duś pod przykryciem przez około godzinę.
Surówka z kapusty kiszonej
W czasie gdy karkówka będzie się dusić do miękkości, ty zajmij się przygotowaniem surówki. Kapustę kiszoną przepłucz delikatnie pod wodą i odciśnij ją. Potem poszatkuj ją drobno na desce do krojenia i wrzuć do miski. Dodaj dwie małe starte na drobno marchewki, jedno duże starte jabłko oraz drobno pokrojoną cebulę. Dopraw wszystko do smaku solą, pieprzem oraz olejem lub oliwą z oliwek. Surówka gotowa.
Serwowanie
Duszoną karkówkę serwuj z dużą ilością sosu, którym polejesz ziemniaki. Całość idealnie dopełni surówka z kiszonej kapusty oraz kompot. Smacznego!