Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na karkówkę w sosie i z surówką z kapusty

Opiekun artykułu: zamglonepole
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Przepis na karkówkę w sosie i z surówką z kapusty

Przepis na karkówkę w sosie i z surówką z kapusty

Karkówka jest bardzo często przyrządzana w naszych domach. Nie należy ona do najdroższego mięsa, a przy tym potrafi być naprawdę bardzo dobra w smaku, krucha, niemalże rozpływająca się w ustach. Najlepsza jest właśnie wtedy, kiedy towarzyszy jej duża ilość sosu oraz polane nim ziemniaczki razem z surówką. Poniżej znajdziesz przepis na aromatyczną karkówkę z dodatkiem pysznej surówki przyrządzonej na bazie kapusty kiszonej. Koniecznie wypróbuj podać taki obiad już w najbliższą niedzielę.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 kilogram karkówki

2 łyżeczki papryki słodkiej

2 czubate łyżki pikantnego ketchupu

sól i pieprz

50 gramów masła

2 łyżki mąki

1 średnia cebula

Na surówkę:

300 gramów kapusty kiszonej

2 marchewki

1 mała cebula

1 jabłko kwaśne

sól, pieprz, cukier

olej lub oliwa z oliwek

1 kilogram karkówki 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 czubate łyżki pikantnego ketchupu sól i pieprz 50 gramów masła 2 łyżki mąki 1 średnia cebula Na surówkę: 300 gramów kapusty kiszonej 2 marchewki 1 mała cebula 1 jabłko kwaśne sól, pieprz, cukier olej lub oliwa z oliwek
  • Przygotowanie karkówki

    Przygotowanie karkówki

    Karkówkę pokrój na plastry o grubości około dwóch centymetrów. Następnie roztłucz je delikatnie na desce za pomocą tłuczka. Pamiętaj jednak, by nie rozbijać ich tak bardzo jak schabu, a jedynie odrobinę w ten sposób spłaszczyć.

    Plastry karkówki zostaw rozłóż na desce i dopraw je solą oraz pieprzem, wcierając w karkówkę przyprawy. Potem przełóż ją do miski i zasyp słodką przyprawą i zalej pikantnym ketchupem. Wysmaruj każdy kawałek, a potem obtocz w mące pszennej.

  • Smażenie

    Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Kiedy tłuszcz będzie już mocno nagrzany, wówczas połóż na nim plastry karkówki. Podsmażaj z jednej strony przez kilka minut, aż karkówka bardzo wyraźnie się zarumieni. W tym czasie pokrój jedną cebulę na półksiężyce. Przewróć plastry karkówki na drugą stronę i pomiędzy kawałki powkładaj cebulę. Podsmażaj jeszcze przez kilka minut.

  • Duszenie

    Podsmażoną karkówkę i cebulkę dodaj do pustego garnka. Na patelnię, na której pozostał tłuszcz i smak karkówki, nałóż jeszcze około 50 gramów masła i doprowadź do jego rozpuszczenia. Potem dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj ją dokładnie z tłuszczem na patelni, żeby nie było grudek. Wlej tak powstały sos do garnka, dolej około pół szklanki wody i całość duś pod przykryciem przez około godzinę.

  • Surówka z kapusty kiszonej

    Surówka z kapusty kiszonej

    W czasie gdy karkówka będzie się dusić do miękkości, ty zajmij się przygotowaniem surówki. Kapustę kiszoną przepłucz delikatnie pod wodą i odciśnij ją. Potem poszatkuj ją drobno na desce do krojenia i wrzuć do miski. Dodaj dwie małe starte na drobno marchewki, jedno duże starte jabłko oraz drobno pokrojoną cebulę. Dopraw wszystko do smaku solą, pieprzem oraz olejem lub oliwą z oliwek. Surówka gotowa.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Duszoną karkówkę serwuj z dużą ilością sosu, którym polejesz ziemniaki. Całość idealnie dopełni surówka z kiszonej kapusty oraz kompot. Smacznego!

Popularne tagi
  • sitko
  • polewa do ciasta
  • mleko pasteryzowane
  • dżem
  • sposób wykonania ciastek
  • puszysta babka
  • przygotowanie budyniu
  • kawa
  • parówka
  • metody gotowania kaszy
  • olejek waniliowy
  • majowie
  • temperatura
  • tosty z bananami
  • kromka chleba
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising