Ciekawe tosty z bananem i Nutellą – jak je przygotować?
Ciekawe tosty z bananem i Nutellą – jak je przygotować?
Banan na ciepło i pieczywo na ciepło mogą okazać się doskonałym połączeniem zarówno na deser, jak i na śniadanie. Jest to połączenie szczególnie lubiane przez najmłodszych, ze względu na bardzo słodki smak. Z pewnością po pierwszym wykonaniu tostów, zasmakują one całej rodzinie. Oto prosty przepis.
Jakich składników potrzeba?
Do przygotowania tostów na słodko potrzebny będzie zestaw odpowiednich składników, wśród których muszą znaleźć się:
* 8 kromek białego chleba,
* 3 jajka,
* 2 banany,
* 30 g masła,
* 1/4 szklanki śmietany kremówki,
* 1/3 szklanki Nutelli,
* 2 łyżki cukru brązowego,
* 1 łyżka skórki pomarańczowej,
* sól,
* bita śmietana,
* kakao.Krok pierwszy
Chleb rozłożyć na tacce. Kieliszkiem do wódki wycinać z każdej kromki okręgi, odciskając jeden okrąg przy drugim, żeby nie zmarnować dużej ilości chleba. Skórki odłożyć na bok albo zjeść.
Krok drugi
Do miski wbić jajka. Dodać szczyptę soli, cukier, śmietanę odrobinę aromatu waniliowego i ubijać trzepaczką, aż uzyska się puszystą masę. Po wymieszaniu dodać również skórkę pomarańczową i jeszcze raz zamieszać.Rozgrzać na patelni masło. Używając widelca, obracać każdy krążek z chleba w masie jajecznej i przekładać na patelnię. Przypiekać z obu stron, żeby mini tościki zbrązowiały.
Krok trzeci
Usmażone tościki przekładać do naczynia żaroodpornego i dopóki nie usmaży się wszystkich, trzymać je w rozgrzanym piekarniku, aby nie traciły ciepła.Po usmażeniu wszystkich przejść do ozdabiania. Najpierw na każdy z krążków nałożyć Nutellę, następnie 1 plasterek banana, a całość ozdobić bitą śmietaną i posypać kakao albo cynamonem. Podawać od razu!