Zakumaj.pl

Doskonałe naleśniki dyniowe z cynamonem

Doskonałe naleśniki dyniowe z cynamonem

Co jeszcze można zrobić z dyni? Takie pytanie zadaje sobie niejeden smakosz, który wykorzystał już wiele innych możliwości kulinarnych. Jeśli przetwory z dyni, zupa oraz ciasto zostały już zrobione, można uraczyć się dyniowymi naleśnikami z dodatkiem cynamonu, daniem idealnym na jesienny obiad.

  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Naleśniki nie są bardzo trudnym do wykonania daniem i poradzi sobie z nim nawet kulinarny laik. Aby wykonać naleśniki o smaku dyni, potrzebne będą następujące składniki:
    * 100 g mąki pszennej,
    * 3/4 szklanki mleka,
    * 1/2 szklanki piure z dyni,
    * 2 jajka,
    * 2 łyżki cukru,
    * 1 łyżeczka cynamonu,
    * 1 łyżeczka oleju,
    * 1 łyżeczka przyprawy do dyni,
    * ser biały,
    * serek homogenizowany (do wypełnienia).

  • Krok pierwszy

    Do miski wsypać mąkę, cukier, cynamon, przyprawę do dyni. Zamieszać wszystko łyżką, po czym dodać jajko, wlać mleko, piure dyniowe oraz olej. Całość zacząć mieszać trzepaczką albo mikserem, ale na niewielkich obrotach, aż do połączenia się składników w jedno.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Składniki powinny tworzyć jednolitą, gładką masę, lekko lejącą się, z której łatwo będzie można formować naleśniki. Po osiągnięciu takiego efektu można przejść do smażenia, które wymaga rozgrzania na patelni (może być specjalna patelnia do naleśników) odrobiny oleju.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na rozgrzaną patelnię nanosić ciasto, najlepiej przy pomocy chochelki, i rozlewać je równomiernie po całym naczyniu. Smażyć z obu stron, żeby naleśnik był dobrze zarumieniony. W zależności od indywidualnych preferencji naleśniki mogą być bardzo cienkie albo grubsze.Usmażony krążek przekładać na duży talerz.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotowe naleśniki można przygotować do zjedzenia. Jeśli chce się je zjeść z białym serem, należy rozrobić ser z odrobiną jogurtu albo śmietany. Wymieszać i rozsmarować na każdym naleśniku, po czym zwinąć go w rulonik lub złożyć na pół. Można posypać naleśniki rodzynkami, cynamonem, cukrem waniliowym i zjadać ze smakiem.