Advertising
Zakumaj.pl

Pyszny sernik z ajerkoniakiem – jak go przygotować?

Opiekun artykułu: mariaczerwinska
Pyszny sernik z ajerkoniakiem – jak go przygotować?

Pyszny sernik z ajerkoniakiem – jak go przygotować?

W Polsce nie ma zwyczaju wypijania dużych ilości ajerkoniaku w czasie świąt Bożego Narodzenia, jednak często alkohol ten jest podawany w ramach deseru lub do deseru. Można połączyć go z innym podwieczorkiem, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie żadnego świętowania, z sernikiem. Można w ten sposób uzyskać zachwycający podwieczorek, który uświetni świąteczne dni.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Sernik z ajerkoniakiem wymaga wyjątkowo dobrych produktów. Co więcej, potrzeba ich wiele, ponieważ ma kilka warstw.Na spód niezbędne będą:
    * 300 g herbatników,
    * 125 g masła,
    * 100 g orzechów włoskich.
    Na masę serową:
    * 1 kg sera do serników,
    * 350 ml ajerkoniaku,
    * 300 g śmietany 18%,
    * 250 g cukru pudru,
    * 5 jajek.
    Na polewę:
    * 50 g czekolady gorzkiej,
    * 3 łyżki mleka,
    * 1 łyżka masła.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Orzechy uprażyć na patelni. Kiedy ostygną, posiekać je na drobne kawałki albo zemleć. Masło roztopić w rondelku, a następnie pokruszyć do niego wszystkie herbatniki. Dodać orzechy i dokładnie wymieszać, tak aby wszystko było obleczone roztopionym łuszczem.Masę na spód rozprowadzić po tortownicy i podpiec ją w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 5 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ser przełożyć do dużej miski. Wsypać cukier i mieszać, łącząc składniki. Stopniowo, nie przerywając mieszania, wbijać po 1 jajku. Po dodaniu ostatniego oraz wymieszaniu wsypać mąkę, wlać śmietanę i ajerkoniak, nie przerywając mieszania. Najlepiej ucierać masę mikserem na niskich obrotach. Po uzyskaniu gładkiej masy przelać ją na ostudzony spód.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Sernik ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika, tym razem piekąc go przez 90 minut. Należy wyjąć go z pieca, gdy przestygnie po upieczeniu. Dobrze jest wstawić go następnie do lodówki na całą noc.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Następnego dnia, gdy sernik odpowiednio się zsiądzie, można przygotować polewę do niego. W tym celu trzeba wszystkie składniki włożyć do garnka i roztopić nad parą, w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą polewą polać całe ciasto. Poczekać, aż nieco przestygnie i dopiero wtedy kroić na kawałki.

Popularne tagi
  • sezon jesienny
  • uszka do barszczu
  • ziele angielskie
  • orzechy nerkowca
  • barwnik naturalny
  • składniki na chleb
  • przepis na ciasteczka śnieżynki
  • wiórki kokosowe
  • dodatek do przekąsek
  • papryka mielona ostra
  • zapach karpia
  • dodatek do karpia
  • parmezan
  • aromat pomarańczowy
  • barszcz czerwony
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising