Jak zrobić doskonały dip ze śmietany i czosnku?
Jak zrobić doskonały dip ze śmietany i czosnku?
Sezon grillowy to nie tylko szukanie nowych pomysłów na podanie mięsa albo warzyw. To również dodatki do usmażonych na ruszcie elementów. Z dobrym sosem wszystko smakuje znacznie korzystniej, a jednym z takich pysznych sosów jest dip z mocnym posmakiem czosnku. Każdy wielbiciel potraw z grilla powinien znać i spróbować wykonać sos, który nada przygotowanym przez niego specjałom jeszcze więcej smaku. Oto sposób na wykonanie dipu.
Jakie składniki są niezbędne?
Żeby przyrządzić dobry dip do warzyw oraz mięsa z grilla i nie tylko, należy przygotować pełen zestaw niezbędnych składników, czyli:
* 1 śmietanę małą,
* 1 łyżeczkę majonezu,
* 1/2 łyżeczki bazylii,
* 1/2 łyżeczki majeranku,
* 2 ząbki czosnku,
* sól,
* pieprz.
Pierwszy krok
Wszystkie ząbki czosnku obrać z łupinek. Następnie albo drobno posiekać, albo zmiażdżyć w prasce. Można dodać 1 – 2 ząbki czosnku więcej, lecz tylko pod warunkiem, że naprawdę jest się wielbicielem tej przyprawy oraz jej specyficznego, ostrego smaku.
Drugi krok
Do miseczki wlać całą zawartość kubka ze śmietaną. Doprawić szczyptą soli oraz pieprzu. Jeżeli podwoiło się ilość czosnku, pieprzu w ogóle nie trzeba dodawać, dip będzie dostatecznie ostry. Wrzucić bazylię, majeranek, majonez. Dokładnie wymieszać całość, żeby składniki zaczęły tworzyć jednolitą masę.
Trzeci krok
Dip śmietanowo-czosnkowy jest gotowy już po wymieszaniu, chociaż warto pozostawić go w chłodnym miejscu albo w lodówce na 10 – 15 minut, aby składniki dobrze przesiąknęły zapachem. Można dodać do sosu odrobinę szczypiorku, koperku, jeżeli chce się mieć w nim zielony dodatek, jednak jest to tylko opcja, nie konieczność.Gotowy sos jest idealnym dodatkiem do mięs i warzyw. Podkreśla ich smak oraz nadaje dodatkowego aromatu i potrawy z grilla stają się jeszcze lepsze.