Czym zastąpić cukier – zdrowe zamienniki
Czym zastąpić cukier – zdrowe zamienniki
Słodkie dodatki do kawy, ciasta, ciastka, czekoladki – każdy lubi przynajmniej jedną z tych rzeczy. Niestety, pomimo swojego smaku i przyjemności, jaka z tego płynie, słodycze i cukier w każdej jego odmianie mają zgubny skutek w postaci dodatkowych centymetrów w pasie. Z tego powodu wiele osób decyduje o całkowitym odstawieniu słodkiego smaku, mimo że wcale nie trzeba stosować aż tak radykalnych środków. Wystarczy zmienić cukier na inny cukier.
Miód
Najbardziej znanym zamiennikiem cukru jest miód. W różnej konsystencji, w różnym kolorze, o słodkim smaku i zapachu. Podobnie jak cukier posiada kalorie, jednak już jedna łyżeczka do herbaty albo kawy sprawi, że napój będzie słodki, a do tego znacznie zdrowszy niż biały cukier. W miodzie zawiera się dużo tego, co dobre w naturze, czyli witaminy B oraz C, a także bardzo dużo składników mineralnych: wapń, fosfor, potas, cynk, żelazo. Poza tym cukier dodaje tylko kalorii i utrudnia utratę wagi, natomiast miód słodzi oraz ma działanie chroniące przed przeziębieniem. Zwiększa odporność, a mleko z miodem jest skutecznym sposobem leczenia bólu gardła.
Cynamon
Słodkawy zapach i przyjemny, lekko słodkawy zapach, to właśnie posiada cynamon. Jeżeli się go lubi, tym lepiej. Warto zmienić cukier właśnie na tę przyprawę, ponieważ ma nie tylko właściwości delikatnie słodzące, ale również wspomagające zdrowie. Przyczynia się do poprawy przemiany materii, przez co łatwiej jest schudnąć, rozgrzewa ciało, więc jest bardzo dobre w czasie przeziębienia i choroby. Dodatkowym atutem jest pomoc przy zwalczaniu złego cholesterolu. Wystarczy jedna łyżka cynamonu dziennie dodana do napoju lub do jedzenia, żeby odbiło się to korzystnie na układzie krwionośnym.
Syrop klonowy
Mniej popularny w Polsce, chociaż coraz częściej budzi zainteresowanie ze względu na to, że jest elementem niektórych diet, które polecają go zamiast cukru. Dzieje się tak, ponieważ jest mniej kaloryczny zarówno od białego cukru, jak i nawet od miodu. Ma miłą dla oka, gęstą konsystencję oraz ciepły, brązowy kolor. Słodkawy, lekko owocowy smak sprawia, że szybko staje się zamiennikiem wcześniejszych słodyczy. Można go stosować zarówno do potraw, np. naleśników i racuchów, jak i dodawać do napojów, zwłaszcza ciepłych.
Suszone owoce
O suszonych owocach wiele się słyszy, jednak większość osób jada je zazwyczaj w trakcie świąt Bożego Narodzenia, gdy są elementem świątecznego stołu i tradycyjnego kompotu. W tym okresie ciężko o świeże owoce, jednak nie powinno się porzucać jedzenia owoców suszonych również i w cieplejszych sezonach. Suszone owoce doskonale zastępują słodkie przekąski jedzone do kawy lub na drugie śniadanie. Są słodkie, sycące, a do tego mają bardzo dobry wpływ na układ pokarmowy i czyszczenie jelit. Nie zawsze można zjeść ich bardzo dużo, ponieważ są sycące, nie powinno się również objadać nimi do przesady, ponieważ duże ich ilości są kaloryczne.