Dobra marynata do skrzydełek z grilla

Dobra marynata do skrzydełek z grilla
Skrzydełka są jednym z chętniej jadanych dań z grilla. Niewielkie kawałki mięsa są wygodne do grillowania oraz do przygotowania. Można obtoczyć je w zwykłej przyprawie do kurczaka albo wykonać marynatę, która sprawi, że skrzydełka będą kulinarnym arcydziełem. Oto kilka pomysłów na dobrą marynatę.
Marynata paprykowa
Pikantna marynata nadaje mięsu bardzo dobry smak. Żeby ją wykonać, wystarczy przygotować:
* 2 łyżki ostrej papryki mielonej,
* 5 łyżek oliwy z oliwek,
* 1 papryczkę chili,
* 4 ząbki czosnku,
* pieprz,
* sól.
Czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić do miski. Papryczkę chili umyć, przekroić na pół i wyjąć ziarna ze środka. Pokroić na bardzo drobne kawałki, również wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, po czym włożyć do marynaty mięso i natrzeć każde skrzydełko miksturą. Przykryć folią i na 1 godzinę pozostawić w lodówce albo w chłodnym miejscu.Marynata piwna
Wielbiciele piwa będą zadowoleni z możliwości usmażenia skrzydełek w marynacie piwnej. Jest ona prosta do wykonania, wystarczą jedynie:
* 0,5 l piwa jasnego,
* 4 łyżki miodu,
* 4 łyżki musu jabłkowego,
* 3 łyżki oliwy z oliwek,
* 1 łyżka papryki mielonej,
* 1 łyżeczka szałwii suszonej,
* szczypta cynamonu,
* pieprz,
* sól.
Wszystkie składniki wymieszać. Zaczekać, aż piana z piwa opadnie, po czym znowu zamieszać i zamoczyć w miksturze wszystkie skrzydełka. Przykryć naczynie folią spożywczą, a następnie włożyć do lodówki na 6 godzin. Od czasu do czasu można mieszać mięso. Po tym czasie skrzydełka są gotowe do pieczenia, a z marynaty można wykonać dobry sos do ich polania.Marynata miodowa
Miód jest idealnym składnikiem do marynaty, ponieważ nadaje mięsu delikatny smak. Do wykonania dobrej marynaty do skrzydełek niezbędne są:
* 3 łyżki miodu,
* 3 łyżki musztardy,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
* pieprz,
* zioła prowansalskie,
* sól.
Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Włożyć skrzydełka i pokryć mięso miksturą. Przykryć całość folią spożywczą, po czym wstawić na 1 godzinę do lodówki. Smażyć zaraz po wyjęciu.