Pyszna biała kiełbasa z pieczarkami – jak ją przygotować?
Pyszna biała kiełbasa z pieczarkami – jak ją przygotować?
Biała kiełbasa to jeden ze stałych elementów świątecznego stołu. Jadana jest zarówno jako dodatek do śniadania, jak i do obiadu. Zazwyczaj podaje się ją z chrzanem albo z sosami na bazie chrzanu i jogurtu, które podkreślają jej smak. Jeśli nie są to ulubione dodatki, można zaserwować kiełbasę z pieczarkami, tworząc z niej jeszcze bardziej sycącą potrawę.
Potrzebne składniki spożywcze
Do przygotowania smacznego posiłku z białą kiełbasą w roli głównej niezbędne będą następujące składniki:
* biała kiełbasa, surowa,
* 1/2 kg pieczarek,
* 3 cebule,
* przyprawa do warzyw,
* pieprz,
* sól,
* olej.Pierwszy krok
Pieczarki umyć. Cebule obrać z łupinek. Grzyby pokroić na plasterki, natomiast cebulę posiekać w półplasterki. Można drobniej, jeśli woli się, aby cebula w potrawie była mniej widoczna.
Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i zeszklić ją – ale uważając, żeby nie doszło do jej przypalenia.
Drugi krok
Do cebuli wrzucić pieczarki i podsmażyć je razem. Gdy pieczarki puszczą sos, dodać do nich sól, pieprz i przyprawę do warzyw. Podgrzewać, aż do wyparowania sosu, a następnie gorące jeszcze warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Trzeci krok
Na pieczarkach ułożyć cebulę, dociskając ją lekko do dna. Wypełnione składnikami i przykryte pokrywką naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 30 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni, zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut. Od razu po wyjęciu z piekarnika podawać.