Advertising
Zakumaj.pl

Pyszny deser – rolada z bitą śmietaną

Opiekun artykułu: chichotka
Pyszny deser – rolada z bitą śmietaną

Pyszny deser – rolada z bitą śmietaną

Rolada z bitą śmietaną to jeden z najlepszych deserów, jaki można przygotować. Słodka, delikatna, czasami z dodatkiem owoców lub galaretki, prawdziwe „niebo w gębie”. Wydaje się trudna do przygotowania, jednak dobry przepis jest w stanie rozwiać to wrażenie. Poniżej prezentujemy sprawdzoną recepturę, łatwą i skuteczną.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Aby rolada wyszła zgodna z oczekiwaniami, potrzebne są odpowiednie składniki spożywcze. W związku z tym konieczne jest przygotowanie następujących elementów:
    * 100 g mąki pszennej,
    * 100 g cukru,
    * 350 ml śmietany 30%,
    * 4 jajka,
    * 1 łyżka cukru pudru,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * szczypta soli.

  • Krok pierwszy

    Białka i żółtka rozdzielić do osobnych misek. Do białek dodać szczyptę soli, po czym zacząć miksować. Gdy piana będzie już puszysta, można zacząć dodawać cukier, najlepiej powoli, po 1 łyżce, nie zaprzestając miksowania.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Kiedy piana będzie lśniąco biała, rozpocząć dodawanie żółtek i ciągle miksować. Przerwać jedynie na moment, żeby wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie przejść do dodawania mąki do masy jajecznej, równie powoli, jak wcześniej dodawało się cukier. Dzięki takiemu postępowaniu biszkopt będzie bardziej „puchaty”.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przygotować blachę z piekarnika lub dużą formę do ciasta. Wyłożyć ją papierem przelać na nią masę. Rozłożyć równomiernie i włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.Po upieczeniu przełożyć biszkopt na ściereczkę obsypaną cukrem pudrem. Ściągnąć papier, po czym zawinąć ciasto wzdłuż krótszego lub dłuższego boku. Wybór jest dowolny, lecz dłuższy bok gwarantuje dłuższą roladę. Pozostawić ciasto w ściereczce i zostawić do ostudzenia.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę. Wystudzony już biszkopt rozwinąć ze ściereczki i zacząć smarować gęstą śmietaną na całej powierzchni, pozostawiając po 2 centymetry wolnego przy krótszych krawędziach. Zapobiegnie to wypływaniu śmietany z rolady.Po zawinięciu ciasta owinąć je papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Podawać po uprzednim oprószeniu ciasta cukrem pudrem.

Popularne tagi
  • rogaliki
  • puszysty sernik
  • ser
  • kuchnia włoska
  • masa serowa
  • ciasto wielkanocne
  • szarlotka sypana
  • przepis na roladę z jabłkami
  • tortownica
  • sposób na ciasto z jabłkami i cynamonem
  • przepis na sernik z masłem orzechowym
  • smakołyki
  • karpatka
  • słoik
  • desery
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising