Dobry przepis na smaczne kluski
Dobry przepis na smaczne kluski
Kluski to bardzo smaczne danie, które pasuje do licznych sosów – zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Jednak nie zawsze kluski wychodzą zgodnie z oczekiwaniami, zazwyczaj z powodu kiepskiego przepisu lub proporcji „na oko”. Aby uniknąć takich problemów, proponujemy nasz sprawdzony przepis, który gwarantuje dobre danie za każdym razem.
Jakie składniki są potrzebne?
Podstawą wykonania klusek są odpowiednie składniki, wśród których powinny znaleźć się przede wszystkim:
* 1 kg ziemniaków,
* 10 dag mąki ziemniaczanej,
* 1 łyżka mąki pszennej,
* 2 żółtka,
* sól.
Krok pierwsze
Wszystkie ziemniaki umyć pod bieżącą wodą, ale nie obierać ze skórki. Przełożyć czyste ziemniaki do garnka, po czym zalać wodą, żeby wszystkie warzywa znalazły się pod wodą. Postawić na gazie i gotować, aż będą miękkie. Ostudzić lekko, ale nie całkowicie, tylko tak, żeby można było chwycić je w ręce. Obrać ze skórki.
Krok drugi
Wciąż ciepłe ziemniaki przecisnąć nad miską przez praskę do ziemniaków. Pozwolić ziemniakom na przestudzenie się, po czym dodać oba rodzaje mąki oraz żółtka. Posolić odrobinę i zacząć mieszać składniki, aż do uzyskania gładkiej masy. Im gładsza, tym lepsze kluski się uzyska.
Krok trzeci
Z gotowej masy zacząć formować niewielkie kluseczki. Najlepiej robić to rękami obtoczonymi w mące. W każdej z klusek można zrobić lekkie wgłębienie, żeby wlewał się w nie sos. Gotowe kluseczki odkładać na bok, a po wykorzystaniu całego ciasta przygotować garnek do gotowania. Nalać wodę, osolić ją i doprowadzić do wrzenia. Wtedy wrzucić do niej kluski i gotować 3 – 5 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.Gotowe kluseczki mogą być podawane z dowolnym sosem, z tłuszczem i cebulką lub ze skwarkami. Są tak samo smaczne z dowolnymi dodatkami.