Jak przygotować makaron z pieczarkami i kiełbasą?
Jak przygotować makaron z pieczarkami i kiełbasą?
Szybkie dania z makaronu są ogólnie lubiane i często wykonywane. Gdy nie ma czasu po przyjściu z pracy, gdy ma się makaron z poprzedniego dnia, gdy nie chce się długo stać w kuchni – makaron załatwia sprawę. Jednak nie zawsze ma się pomysł na to, z czym go przygotować, więc z chęcią podpowiemy. Jeśli masz ochotę na coś dobrego i sycącego – makaron z kiełbasą i pieczarkami będzie dla Ciebie idealny.
Potrzebne składniki spożywcze
Na potrzeby przygotowania doskonałego i szybkiego dania na obiad niezbędne są odpowiednie składniki, wśród których muszą znaleźć się:
* 200 g makaronu,
* 1 kiełbasa krakowska,
* 1 cebula,
* 2 ząbki czosnku,
* 3 jajka,
* 6 pieczarek,
* 1 łyżka masła,
* zioła prowansalskie,
* pieprz,
* sól,
* papryka mielona, ostra.
Krok pierwszy
W garnku średniej wielkości zagotować wodę. Dodać do niej 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, która zapobiegnie przyklejaniu się makaronu do naczynia. Gdy woda zacznie wrzeć, wsypać makaron – kształt można wybrać dowolny, jaki najbardziej się lubi – i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu przez 10 – 12 minut.
Krok drugi
Pieczarki umyć dokładnie i pokroić w kostkę. Z kiełbasą postąpić tak samo. Cebulę obrać z łupinki i dokładnie posiekać, po czym wszystkie trzy składniki wrzucić na patelnię z rozgrzanym na niej masłem. Podsmażać na średnim ogniu, uważając, żeby nie przypalić produktów.
Krok trzeci
Do podsmażonych na patelni składników dodać odcedzony i przelany zimną wodą makaron. Zamieszać wszystko dokładnie. W osobnej misce wymieszać jajka z przygotowanymi wcześniej przyprawami, w tym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalać masą jajeczną makaron z kiełbasek i mieszać. Smażyć całość aż do momentu ścięcia się jajek na makaronie. Można dodatkowo posypać serem żółtym, ale nie jest to konieczne.Gotowy makaron przekładać na talerz, polać ketchupem i podawać, zjadając, póki potrawa jest gorąca.