Sposób na upał – kawa lodowa
Sposób na upał – kawa lodowa
Kawa to ulubiony napój wielu osób, jednak gdy wokół panuje upał, trudno o czerpanie przyjemności z gorącego naparu. Żeby uniknąć dodatkowego rozgrzania i uzyskać pożądaną ochłodę w upalny dzień, można przygotować kawę lodową. Jednocześnie dostarczy ciału kofeiny, jak i przyjemności. Nadaje się doskonale na deser zarówno w czasie samotnego popołudnia, jak i w gronie przyjaciół. Poniżej prezentujemy prosty przepis.
Potrzebne składniki
Pyszną kawę można uzyskać dzięki wykorzystaniu odpowiednich składników. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 4 łyżki kawy rozpuszczalnej,
* 4 łyżeczki cukru brązowego,
* 100 ml mleka,
* 250 ml wody,
* 6 kostek lodu,
* 1 gałka lodów waniliowych,
* bita śmietana,
* cynamon do dekoracji.Krok pierwszy
Kawę wsypać do kubka. Wodę zagotować i zalać ziarenka, a następnie schłodzić. Można poczekać, aż kawa sama wystygnie albo włożyć kubek do miski wypełnionej zimną wodą, żeby przyśpieszyć proces.
Wysokie szklanki lub szklankę włożyć do zamrażalnika, aby mocno się schłodziły. Utrzyma to później odpowiednią temperaturę napoju.
Krok drugi
Do pojemnika blendera wrzucić kostki lodu, wsypać cukier, wlać mleko oraz dobrze schłodzoną kawę. Dorzucić 1 gałkę lodów – jeśli chce się uzyskać gęstszą konsystencję, można dodać 2 gałki. Jednocześnie warto wiedzieć, że do dosłodzenia napoju dobrze sprawdza się także mleko skondensowane. Składniki dobrze wymieszać, jednak miksować należy nie dłużej niż 1 minutę.
Krok trzeci
Szklanki wyjąć z zamrażalnika. Powinny być mocno zmrożone. Przelać do nich napój. Najlepiej przelewać go z wysoka, wtedy na powierzchni kawy stworzy się dodatkowa piana, która będzie wyglądać bardzo estetycznie.
Krok czwarty
Gdy kawa jest już w szklankach, można ją dodatkowo urozmaicić, wrzucając dodatkowe kostki lodu, ozdabiając bitą śmietaną, posypując cynamonem albo brązowym cukrem. Dodać kolorową słomkę i podawać. Smacznego!