Advertising
Zakumaj.pl

Prosty sposób na pyszne naleśniki z dyni

Opiekun artykułu: kornelia
Wymagany czas: 35 min.
Prosty sposób na pyszne naleśniki z dyni

Prosty sposób na pyszne naleśniki z dyni

Doskonałe naleśniki to jeden z lepszych pomysłów na każdy posiłek w ciągu dnia. Są świetne na śniadanie, obiad, kolację oraz niezwykle plastyczne, bo wystarczy drobna modyfikacja podstawowego przepisu, a uzyskuje się danie podwójnie smaczne i kolorowe. Gdy zwykłe naleśniki z dżemem i serem to już za mało, wówczas to znak, że pora na coś nowego, a jako że sezon na dynie coraz bliżej, tym nowym mogą być naleśniki z dyni.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzebujesz?

    Jakich składników potrzebujesz?

    Naleśniki dyniowe nie są najtrudniejszym daniem na świecie. Żeby je wykonać, trzeba jedynie przygotować dobre, świeże składniki, czyli:

    * 100 g mąki pszennej,

    * 2 jajka,

    * 1/2 szklanki piure dyniowego,

    * 3/4 szklanki mleka,

    * 2 łyżki cukru,

    * 1 łyżeczkę oleju,

    * 1 łyżeczkę przyprawy korzennej do dyni.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotowanie naleśników należy zacząć od przesypania mąki do miski z wysokimi brzegami. Następnie dosypać cukier, przyprawę korzenną i zamieszać lekko łyżką. Po tym wlać mleko oraz wbić jajka, dodać piure dyniowe i rozpocząć powolne mieszanie masy mikserem bądź trzepaczką.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na koniec mieszania dodać olej i mieszać, dopóki nie połączy się z powstałym ciastem. Po przygotowaniu masy przejść do rozgrzewania patelni. Nalać na nią olej i rozgrzać, po czym chochelką nalewać na nią ciasto, rozprowadzając równo po całej powierzchni, aż do uzyskania cienkiego, pomarańczowego placka.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Smażyć naleśniki z obu stron, aż będą delikatnie brązowe. Odkładać je na talerz i podawać następnie z dowolnymi dodatkami. Naleśniki dyniowe świetnie smakują z cukrem pudrem, z białym serem, z dżemem z dyni, z bitą śmietaną oraz sosem czekoladowym – wersje podania mogą być różne.Jeżeli nie ma się ochoty na słodkie naleśniki dyniowe, wystarczy jedynie nie dodawać cukru oraz przyprawy korzennej, ale odrobinę soli, wtedy potrawa będzie miała bardziej neutralny smak.

Popularne tagi
  • składniki spożywcze
  • jogurt naturalny
  • racuchy z truskawkami
  • tłuszcz
  • mąka pszenna
  • śniadanie dla dzieci
  • ciasto na racuchy
  • kolacja
  • ukochana
  • puree dyniowe
  • podawanie naleśników
  • ser mascarpone
  • słodki obiad
  • tosty z bananem i nutellą
  • sok malinowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising