Prosty sposób na pyszne naleśniki z dyni
Prosty sposób na pyszne naleśniki z dyni
Doskonałe naleśniki to jeden z lepszych pomysłów na każdy posiłek w ciągu dnia. Są świetne na śniadanie, obiad, kolację oraz niezwykle plastyczne, bo wystarczy drobna modyfikacja podstawowego przepisu, a uzyskuje się danie podwójnie smaczne i kolorowe. Gdy zwykłe naleśniki z dżemem i serem to już za mało, wówczas to znak, że pora na coś nowego, a jako że sezon na dynie coraz bliżej, tym nowym mogą być naleśniki z dyni.
Jakich składników potrzebujesz?
Naleśniki dyniowe nie są najtrudniejszym daniem na świecie. Żeby je wykonać, trzeba jedynie przygotować dobre, świeże składniki, czyli:
* 100 g mąki pszennej,
* 2 jajka,
* 1/2 szklanki piure dyniowego,
* 3/4 szklanki mleka,
* 2 łyżki cukru,
* 1 łyżeczkę oleju,
* 1 łyżeczkę przyprawy korzennej do dyni.
Krok pierwszy
Przygotowanie naleśników należy zacząć od przesypania mąki do miski z wysokimi brzegami. Następnie dosypać cukier, przyprawę korzenną i zamieszać lekko łyżką. Po tym wlać mleko oraz wbić jajka, dodać piure dyniowe i rozpocząć powolne mieszanie masy mikserem bądź trzepaczką.
Krok drugi
Na koniec mieszania dodać olej i mieszać, dopóki nie połączy się z powstałym ciastem. Po przygotowaniu masy przejść do rozgrzewania patelni. Nalać na nią olej i rozgrzać, po czym chochelką nalewać na nią ciasto, rozprowadzając równo po całej powierzchni, aż do uzyskania cienkiego, pomarańczowego placka.
Krok trzeci
Smażyć naleśniki z obu stron, aż będą delikatnie brązowe. Odkładać je na talerz i podawać następnie z dowolnymi dodatkami. Naleśniki dyniowe świetnie smakują z cukrem pudrem, z białym serem, z dżemem z dyni, z bitą śmietaną oraz sosem czekoladowym – wersje podania mogą być różne.Jeżeli nie ma się ochoty na słodkie naleśniki dyniowe, wystarczy jedynie nie dodawać cukru oraz przyprawy korzennej, ale odrobinę soli, wtedy potrawa będzie miała bardziej neutralny smak.