Przepis na likier z kukułek
Przepis na likier z kukułek
Kto z nas nie pamięta z dzieciństwa charakterystycznego smaku tych pysznych cukierków? Niektórzy wcale nie muszą sięgać pamięcią tak daleko, gdyż wcinają je nadal. Jest to cukierek uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Rzeczą, która stanowiła o jego specyficznym, ostrym smaku, był aromat alkoholu. Dokładniej, jeśli wierzyć napisom na opakowaniach, aromat likieru. Tylko dlaczego mielibyśmy poprzestawać na aromacie? Dzieciństwo już dawno minęło, jesteśmy dorośli i posiadamy dowód osobisty, więc kupno prawdziwego likieru nie powinno być problemem, prawda? Zrobimy więc wersję kukułek dla dorosłych. Oprócz zmiany składników, zmienimy też formę na taką, która jest chyba dużo bliższa dorosłym ludziom. Czyli będzie to napój. Likier. O smaku kukułek. Wspaniałe połączenia świata dziecięcego ze światem dorosłych. Zaczynamy!
Przygotuj cukierki
Najważniejszym składnikiem naszego likieru będą dobrej jakości kukułki. Pamiętaj, muszą smakować idealnie tak samo, jak te z dzieciństwa. Szukaj takich firm, które znałeś, będąc kilkuletnim brzdącem. Papierków po cukierkach się nie zapomina. Jeśli już udało ci się wybrać te właściwe, które nie są jedynie kukułkopodobną, marną podróbą, możesz zabrać się do dalszej obróbki. Potłucz dokładnie wszystkie cukierki na drobne kawałeczki, aby szybciej się później rozpuściły w wódce. Prawdziwe kukułki powinny być twarde z wierzchu, a miękkie w środku i jeśli takie właśnie były twoje cukierki, to znaczy, że dobrze wybrałeś.
Zalej wodą. Ognistą
Teraz, gdy już masz posiekane kukułki, zalej wszystko wódką dobrej jakości. Czystą oczywiście. Najlepiej tą, którą zawsze się raczysz wśród znajomych i znasz jej smak doskonale. Odstaw wódkę z kukułkami na kilka dni. Najlepiej, jak zrobisz to w słoiku, aby móc szczelnie zakręcić wieczko. Nie chcesz przecież, by twoje procenty uciekły, prawda? W ciągu tych 3 – 4 dni wszystkie cukierki powinny się rozpuścić i oddać cały swój smak i zapach likierowi. Aby to przyspieszyć, potrząsaj co jakiś czas słoikiem, mieszając wszystko w środku.
Dodaj mleko
Po całkowitym rozpuszczeniu się cukierków, możemy przejść do ostatecznego etapu. Teraz należy dodać do całości mleko. Ale nie tak szybko! Wlej likier do mleka powoli, a następnie wymieszaj dokładnie mikserem na najwolniejszych obrotach. Mieszaj aż do uzyskania jednolitego płynu. Po wymieszaniu możesz przelać swój alkohol do butelki i schować do lodówki. Po około 12 godzinach będzie on gotowy do spożycia. Twoje zdrowie!