Jak zrobić pyszny koktajl z mango i awokado?
Jak zrobić pyszny koktajl z mango i awokado?
Właściwości zdrowotne oraz odżywcze awokado są znane już niemal wszystkim. Zwane jest bombą witaminową, szeroko polecane jako dodatek do niemal każdego dania, ale rzadko wspominane jako część koktajlu. Tak, miąższ z awokado może wraz z mango stworzyć doskonały, smaczny koktajl, który uzupełni codzienne zapotrzebowanie na witaminy oraz minerały. Dla zdrowia, dla smaku – spróbuj z podanym poniżej przepisem.
Potrzebne składniki spożywcze
Podstawą koktajlu są świeże składniki, ze względu na konieczność zachowania nie tylko smaku, ale i wartości odżywczych. Najważniejsze to:
* 1 awokado,
* 1 mango,
* 1 banan,
* 1/4 limonki,
* 1 łyżeczka miodu,
* 0,5 litra soku pomarańczowego.
Krok pierwszy
Mango dokładnie umyć. Pozbawić skórki i przekroić na pół, pozbywając się pestki. Następnie pokroić owoc na kawałki. Awokado przekroić na pół oraz wyciągnąć pestkę, łyżeczką wydobyć miąższ, przekładając go do miseczki, natomiast banana obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Jeżeli nie lubi się bananów, można z niego zrezygnować, nie jest koniecznym elementem całego zdrowego deseru.
Krok drugi
Wszystkie owoce wrzucić do blendera. Zalać sokiem pomarańczowym. Najlepiej sprawdzi się świeżo wyciśnięty, jednak jest to czasochłonne, dlatego lepiej kupić, ale sprawdzając, czy napój nie zawiera dużej ilości cukru. Limonkę sparzyć, przekroić na pół i wycisnąć sok bezpośrednio do blendera.
Krok trzeci
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Miksować, aż konsystencja stanie się płynna, delikatna, gotowa do popijania. Jeżeli koktajl ma być zimny, wystarczy dodać do niego kostki lodu, które podczas miksowania schłodzą oraz zagęszczą napój.Gotowy koktajl przelać do szklanek albo szklanki. Wsunąć słomkę. Przed podanie ozdobić jeszcze kawałkami mango.