Grzaniec z rooibosem – jak go przyrządzić?

Grzaniec z rooibosem – jak go przyrządzić?
Grzaniec to najchętniej pijany napój w czasie chłodnych miesięcy. Nic w tym dziwnego, skoro rozgrzewa, przynosi przyjemność i pięknie pachnie. Jednak na grzaniec nie ma jednego sposobu, może być przyrządzany w różnych wersjach, w tym z popularną herbatą rooibos. Jest to rarytas przede wszystkim dla osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez czerwonej herbaty.
Jakich składników potrzebujesz?
Aby zaserwować sobie pysznego grzańca z rooibosem, trzeba zebrać odpowiednie składniki spożywcze, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:
* 1 l wina czerwonego,
* 1/2 l wody,
* 2 cytryny,
* 2 goździki,
* 1,5 łyżki herbaty rooibos,
* 4 łyżki miodu,
* cynamon melony.
Krok pierwszy
Wodę zagotować, a herbatę przesypać do miski. Zalać ją gorącą wodą, pozostawiając do zaparzenia na 8 minut – można przykryć. Po tym czasie odcedzić dokładnie do rondelka z wysokimi brzegami. Dobrze zaparzona herbata pięknie pachnie.
Krok drugi
Cytryny sparzyć albo umyć gorącą wodą, a następnie obrać cieniutko ze skórki. Wrzucić skórkę do herbaty rooibos oraz dodać do niej wino, miód, cynamon i goździki. Całość zamieszać łyżką. Postawić garnek na ogniu i zacząć podgrzewać, pamiętając, że płomień nie może być zbyt duży.
Krok trzeci
Grzańca należy cały czas pilnować, żeby przypadkiem nie zaczął wrzeć. Nie można dopuścić do rozpoczęcia wrzenia, gdyż wtedy napój straci smak. Po podgrzaniu całości przecedzić napój przez sitko, pozbywając się przypraw. W tym momencie grzaniec z rooibosa jest gotowy do podawania. Jeśli mimo wszystko wydaje się niedostatecznie słodki, można go dosłodzić miodem, a potem popijać. Grzaniec nie tylko doskonale smakuje, ale rozgrzewa lepiej, niż jakikolwiek grzejnik.