Przepis na caffè latte

Przepis na caffè latte
Caffè latte to nic innego jak mocna, włoska kawa espresso, którą zalewa się spienionym mlekiem. Można powiedzieć, że jest to rodzaj kawowego deseru, wypijanego popołudniami w kawiarniach lub rozgrzewającego napoju w chłodne, jesienne poranki. Mając spieniacz do mleka, możemy ją także wykonać w domu – będzie równie smaczna, co ta kupna, a dodatkowo będziemy mogli ją dowolnie doprawić różnymi słodkimi dodatkami. Koniecznie skorzystaj z tego przepisu i wykonaj latte dla siebie i znajomych.
Przepis na jedną kawę:
Zaparzanie kawy
Zaparz kawę w filiżance, ekspresie lub też zrób to w kawiarce, jeśli chcesz, aby napar kawowy był naprawdę mocny. Kawę posłodź wedle uznania.
Spienianie mleka
Mleko przelej do rondla i podgrzewaj je, ale nie doprowadź do wrzenia. Jeśli masz miarkę na pokrywce lub termometr kuchenny, to sprawdź temperaturę mleka – powinno mieć około 60°C. Przelej mleko do przezroczystej szklanki i następnie, używając spieniacza, spieniaj je przez minutę. Jeśli nie masz spieniacza, możesz także użyć miksera. Włącz go na małe obroty i spień mleko, a następnie przełóż je delikatnie do szklanki.
Przelewanie kawy
Zaparzoną kawę przelej do naczynia z dzióbkiem. Teraz z tego naczynia przelejesz kawę do szklanki ze spienionym mlekiem. Zrób to bardzo ostrożnie i delikatnie, przy samej ściance, starając się jednocześnie nie przechylać szklanki. Jeśli nie masz małego naczynia z dzióbkiem, wówczas użyj lejka.
Serwowanie
Kawę podawaj w szklankach, gdyż wtedy prezentuje się najlepiej. Spienione mleko posyp szczyptą cynamonu oraz słodkiego kakao. Smacznego!