Advertising
Zakumaj.pl

Hit lata – różowa lemoniada

Opiekun artykułu: novika
Hit lata – różowa lemoniada

Hit lata – różowa lemoniada

Latem często przygotowuje się przyjęcia dla znajomych oraz dla rodziny i chce się na nich podać coś wyjątkowego. Ze względu na to, że upały prowokują do picia większej ilości napojów, popisowym numerem może być właśnie napój – różowa lemoniada, smaczna, ciekawa i orzeźwiająca.

Advertising
Advertising
  • Co jest niezbędne?

    Co jest niezbędne?

    Do przygotowania różowej lemoniady potrzebne są odpowiednie składniki. Wśród nich powinno znaleźć się:
    * 1,5 kg różowego rabarbaru,
    * 250 ml wody gazowanej,
    * 100 g cukru,
    * 2 gałązki melisy,
    * 2 gałązki mięty,
    * 1 cytryna,
    * 3 l wody.
    Przydatny będzie również duży dzbanek oraz szklanki, w których można będzie podawać napój.

  • Pierwszy krok

    Przygotowany rabarbar należy umyć. Do przygotowania różowej lemoniady niezbędne są tylko i wyłącznie różowe części. Po umyciu trzeba pokroić je na małe kawałki.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Do garnka wlać wodę i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić do niej cukier oraz 1/2 przygotowanej melisy i 1/2 przygotowanej mięty. Zamieszać, po czym pozostawić do gotowania na 5 minut.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Po 5 minutach wrzucić pokrojony na kawałeczki rabarbar i gotować kolejne 5 minut. Już w tym czasie napój zacznie zabarwiać się na różowo. Po upływie odpowiedniego czasu gotowania zdjąć garnek z ognia i pozostawić do ostudzenia.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Cytrynę sparzyć. Przekroić na dwie połówki i wycisnąć z nich sok, po czym wlać sok do ostudzonego napoju rabarbarowego. Wymieszać dokładnie, a następnie schować garnek do lodówki, pozostawiając go w niej na całą noc.

  • Piąty krok

    Piąty krok

    Po całej nocy w lodówce zimny napój przecedzić przez sitko do osobnego naczynia – garnka lub miski. Pozostawić na 1 godzinę do sklarowania. W tym czasie na dnie powstanie 1 centymetr osadu. Przecedzić jeszcze raz przez sitko, po czym dodać pozostałe listki melisy oraz mięty i wodę gazowaną. Przelać lemoniadę do butelek. Można jeszcze raz schłodzić przed podaniem albo podawać z kostkami lodu i plasterkami cytryny.

Popularne tagi
  • przechowywanie mleka migdałowego
  • przepis
  • problemy żołądkowe
  • lemoniada cytrynowa
  • ogród
  • mrożona woda arbuzowo-rozmarynowa
  • witamina d
  • sposób przygotowania cydru
  • wady mleka pasteryzowanego
  • sok ananasowy
  • brazylia
  • kostki lodu z bazylią
  • przekąska
  • bita śmietana
  • chłodny napój
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising