Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić smaczną wodę smakową?

Opiekun artykułu: pww
Jak zrobić smaczną wodę smakową?

Jak zrobić smaczną wodę smakową?

Woda smakowa to wspaniałe orzeźwienie na lato, kiedy najbardziej się tego pragnie. Jej zaletą jest nie tylko prostota wykonania, lecz również możliwość przyrządzenia jej w dowolnym smaku. Codziennie można przygotować coś innego i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Oto kilka pomysłów na bardzo dobrą wodę do popijania w upalne, wiosenne bądź letnie dni.

Advertising
Advertising
  • Woda ogórkowa

    Woda ogórkowa

    Ogórki mają bardzo orzeźwiający smak oraz zapach, dzięki czemu nadają się bardzo dobrze do stworzenia wody ogórkowej. Do wykonania przysmaku niezbędne są:

    * ogórek zielony,

    * listki mięty,

    * woda mineralna,

    * kostki lodu.

    Ogórka obrać ze skórki, chociaż nie jest to bezwzględnie wymagane, może zostać w skórce. Pokroić na cienkie plasterki i wrzucić do dzbanka. Miętę umyć i dorzucić do ogórków, po czym tłuczkiem albo łyżką zgniatać składniki przez chwilę (ale nie robić z nich papki), żeby puściły sok. Wsypać kostki lodu. W zależności od wielkości garnka można do 1/2 lub 1/4 wysokości. Zalać wodą. Podawać od razu albo dodatkowo schłodzić w lodówce przez 15 minut.

  • Woda limonkowa

    Woda limonkowa

    Pysznym rozwiązaniem na upalne dni jest woda limonkowa, smakująca równie dobrze. Żeby przygotować tak dobrą wodę, niezbędne są:

    * 1 l wody niegazowanej,

    * 1/2 limonki,

    * 2 jabłka,

    * 1 łyżka miodu,

    * 1 łyżeczka cynamonu,

    * mięta,

    * kostki lodu.

    Limonkę sparzyć i wycisnąć z niej sok. Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki, pozbywając się przy tym pestek. Przełożyć owoce do dzbanka, zalać sokiem z limonki, miodem, a następnie ugniatać mocno łyżką lub kulą do ucierania. Gdy owoce puszczą sok, zalać je wodą, dodać cynamon, listki mięty oraz kostki lodu, żeby dokładnie schłodzić wodę. Podawać w szklankach ze słomką.

  • Woda lawendowo-cytrynowa

    Woda lawendowo-cytrynowa

    Doskonały aromat oraz równie dobry smak daje woda lawendowo-cytrynowa. Aby ją zrobić, potrzebne są:

    * 2 l wody,

    * 3 cytryny,

    * 1/4 szklanki świeżej lawendy.

    Cytrynę sparzyć i pokroić w plastry, przełożyć do dzbanka. Dorzucić świeżą lawendę i zalać wodą, po czym wstawić na 3 – 4 godziny do lodówki, aby bardzo mocno się schłodziła. Po tym czasie woda jest gotowa do picia. Najlepiej podawać ją z kostkami lodu oraz ozdobioną gałązką lawendy.

Popularne tagi
  • kompot
  • przepis na kompot
  • zabrudzenie
  • napój cytrynowy
  • prażone wiórki kokosowe
  • czekolada
  • mleko migdałowe
  • lemoniada z miętą
  • trening
  • przygotowanie syropu czekoladowego
  • wapń
  • przechowywanie mleka migdałowego
  • wiśnia kandyzowana
  • domowy kefir
  • sposób na simple syrup
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising